• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Piire varjab ja loob privaatsuse

  Hoonet ümbritsev krunt vajab tähistamist. Lastele loob piire turvalise mängukeskkonna, vanematele annab teadmise, et lapse võib rahulikult aeda omapäi jätta. Tara hoiab eemale võõrad koduloomad ja omad loomad püsivad kodus.
  Aed kaitseb väliste pilkude eest, kuid samas vähendab avatust. Eestis on traditsioonilised 1,2?1,5meetrised tarad. Kahe meetri kõrgused umbmüüritisega aiad on ülepingutatud. Selline tsitadell annab mõista, et selle asukas ei taha ümbritsevaga suhelda või kardab tema tegevus päevavalgust. Aia kõrgus ja vahel ka sellele esitatavad nõuded pannakse paika detailplaneeringuga või projekteerimistingimustega. Ehitusloa taotlemise projektis on kohustuslik ära näidata piirete kujunduspõhimõtted. Kruntidevahelise tara rajamisel peab meeles pidama, et kui on soov ehitada kõrgemat aeda, kui planeering või projekteerimistingimused ette näevad, tuleb hankida naabrilt nõusolek.
  Hoone ja piire peavad omavahel moodustama ühtse terviku. Võimalik on kasutada neutraalset tehases toodetud valmispiiret või kujundada individuaalse väljanägemisega aed. Materjalivalik on lai: võib teha puitlippidest või terasest piirde või hoopis paekivist sokli ja postidega sepistatud raudaia ? need on vaid mõned võimalused.
  Piire ei pea alati olema tehislik. Haljastus pakub väga palju loodusliku aia rajamise võimalusi. Inimesed, kes ihkavad privaatsust, võiks kaaluda kõrge müüritise asemel tiheda heki rajamist. Ka ronitaimede kasutamine piireteks on sümpaatne lahendus. Okkalised dekoratiivtaimed võimaldavad rajada palju vargakindlama piirde kui tavalised aiad.
  Kui krunt asub tiheda liikluse läheduses, tuleb piire paratamatult rajada tihe ja kõrge. Sellisel juhul peab ta täitma ka müratõkke funktsioone. Lagendiku serval asuval kinnistul on aed ka tormituulte tõkestaja. Sellisel juhul tuleb rajada piisavalt kõrge aed. Piirdeid, mis peavad tuuli peatama, ei tohi ehitada täiesti umbsetena. Muidu on oht, et aia taga tekivad keerised ja piirdest pole kasu. q
  Autor: Ahti Kooskora
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Kõrge maagaasi hind tõi Equinorile rekordilised tulemused
Equinori kolmanda kvartali tulemused ületasid tänu kõrgetele gaasi hindadele ootuseid, kuid aktsia hind hakkas ikkagi kukkuma, vahendab Reuters.
Equinori kolmanda kvartali tulemused ületasid tänu kõrgetele gaasi hindadele ootuseid, kuid aktsia hind hakkas ikkagi kukkuma, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Amsterdami kohus otsustas: sküütide kuld läheb Ukrainale
Hollandi apellatsioonikohus tegi Venemaa annekteeritud Krimmi muuseumide ja Ukraina pikka aega kestnud vaidluses ajaloolise sküütide kulla aarde üle otsuse, et see tuleb anda Ukrainale, kirjutab Reuters.
Hollandi apellatsioonikohus tegi Venemaa annekteeritud Krimmi muuseumide ja Ukraina pikka aega kestnud vaidluses ajaloolise sküütide kulla aarde üle otsuse, et see tuleb anda Ukrainale, kirjutab Reuters.