Romet Kreek • 3. oktoober 2000 kell 22:00

Hansapank jätkuvalt fookuses

Tallinna börsil andis end tunda ostuhuvi Hansapanga aktsia vastu seoses uute kinnitamata detailidega Leedu Hoiupanga eest tehtava hinnapakkumise kohta.

Äripäeva indeks tõusis 0,39 protsenti 420,74 punktile. Börsi päevakäive kasvas 27,5 mln kroonile, tehinguid sooritati 130.

Suurima käibega oli eile napilt Ühispanga aktsia oma 9,9 mln krooniga Hansapanga 9,7 mln kroonise käibe ees.

Ühispanga aktsia tõusis 0,13 protsenti 37,95 kroonile, Hansapanga aktsia liikus samas suunas 0,78 protsenti, lõpetades päeva 130 kroonil.

Telekomi aktsia liikus teises suunas kui pangaaktsiad, langedes 0,27 93,50 kroonile 2,1 mln kroonise käibe juures. Tallinna Kaubamaja aktsia leidis kauplemist pea 2 mln kroonise käibe juures, aktsia hind kerkis 1,92 protsenti 53 kroonile.

Suure, 3,84protsendise tõusu tegi läbi erastamisväärtpaber, mis sulgus 0,649 kroonil. EVP käibeks kujunes 1,9 mln krooni.

Leedu majandusleht teatas Hansapanga pakkumishinna Leedu riigile Läti Hoiupanga 90,73 protsendi omandamiseks.

Kinnitamata andmetel pakub Hansapank Leedu Hoiupanga eest 30 mln dollarit ehk 530 mln krooni. Hansapank saaks selle raha eest suuruselt teise panga, mille turuosa Leedus on hoiuste osas 33 protsenti ja laenude osas 18 protsenti. Pangal on hulgaliselt kontoreid ja jaepanganduskliente. Samas kujutab endast ohtu võimalik suur halbade laenude hulk. Aktsionäridele peaks, juhul kui sellise hinna eest saavutataks sedavõrd suur turuosa Balti suurimal pangandusturul, muutus olema positiivne. Eks restruktureerimine moodsaks pangaks nõuab raha ja energiat ? sellelaadne kogemus on Hansapangal olemas Deutsch-Lettnische panga, Ventspils UBB ja Eesti Hoiupanga liitmisest ja sulatamisest Hansapangaks. Hansapanga aktsia muutuks ostu läbi atraktiivsemaks.

Hetkel kuum