Peeter Koppel • 3. oktoober 2000 kell 8:36

Põhjamaade börsid alustasid kauplemispäeva liikumisega eri suundades

Helsingi börs alustas tänast kauplemispäeva Ühendriikidest lähtuva negatiivse indikatsiooni tõttu kergelt miinuses. Börsi üldindeks HEX liikus hetk tagasi 0,47 protsenti eilsest sulgemistasemest madalamal 12 982, 97 punktil.

Stockholmi börs alustas kauplemispäeva liikudes eilse sulgemistaseme lähedal. Börsi üldindeks liikus hetk tagasi 0,01 protsenti eilsega võrreldes madalamal 5450,21 punktil.

Oslo börsi üldindeks liikus hetk tagasi 0,03 protsenti reedese sulgemistasemega võrreldes plussis 1528, 58 punktil.

Ka Kopenhaageni börs oli jätkuvalt tõusumeeleolus ja börsi üldindeks liikus hetk tagasi 0,53 protsenti eilsega võrreldes kõrgemal 348, 26 punktil.

Stockholmi börs liikus eile tõususuunas. Börsi üldindeks kerkis kokkuvõttes 1,05 protsenti 5466 punktile. Tõusu tekitas telekommunikatsioonigant Ericssoni tõus. Ericsson kerkis 5,50 rootsi krooni 152, 50 kroonile ja seda vaatamata Lehman Brothers?i poolt antud negatiivsele hinnangule Ericssoni mobiilitootmisele.

Helsingi börs lõpetas eilse kauplemispäeva peaaegu reedesel tasemel. HEX-üldindeks kerkis marginaalsed 0,01 protsenti 13 044,59 punktile. Kauplemine Helsingi börsil oli eile suhteliselt volatiilne ning jällegi lähtuti USA aktsiaturgude liikumisest. Nokia lõpetas heitliku kauplemispäeva 0,3 protsenti madalamal 45,80 eurol. Sonera kerkis 1,4 protsenti 29,20 eurole ja seda vaatamata Soome ülemkohtu otsusele, mille kohaselt on Sonera kohustatud USA mobiilsideoperaatorite Aerial ja Voice-Stream?i ühendamise tõttu maksma maksudena 216 miljonit eurot. Analüütikute hinnangul oli ebasoodne kohtulahend juba aktsiahinda sisse arvestatud.

Oslo börsi üldindeks lõpetas eilse kauplemispäeva 0,8 protsenti kõrgemal 1533, 30 punktil. Börs liikus samas suunas Euroopa börsidega ja investorite põhitähelepanu oli suunatud tehnoloogia- ja laevandusaktsiatele.

Kopenhaageni börsil pääses reedel võidule optimism, kuna analüütikud hindasid turu väljavaateid ka pärast rahaliiduga liitumise referendumil ?ei? ütlemist positiivseteks. Maaklerid arvasid, et referendumi tulemus oli juba aktsiahindadesse sisse arvestatud ning seega ei tohiks mingeid üllatusi lähiajal ette tulla. Börsi üldindeks lõpetas eelmise nädala viimase kauplemispäeva 1,53 protsenti kõrgemal 334, 88 punktil.

Kopenhaageni börsil viis eile rekordtasemele Taani suurima panga Danske Bank?i kavatsus osta konkurent Real Danmark. Uue panga nimeks saab Danske Bank ning see saab olema üks suuremaid panku Põhjala regioonis. Ühendatud panga bilansimaht on 1314 miljardit taani krooni. Ülevõetava Real Danmarki aktsia kerkis Kopenhaageni börsil uudise toel 75 protsenti 455 taani kroonini. Börsi üldindeks sulgus eile 3,44 protsenti reedesest tasemest kõrgemal 346,41 punktil.

Hetkel kuum