ÄP fototoimetus • 4. oktoober 2000 kell 22:00

Ericsson spekulatsioonitules

Rootsi ajaleht Svenska Dagbladet avaldas teate, et Ericsson kavatseb kvartaliaruande avaldada varem, et hoiatada kasumi vähenemise eest, kuna mobiiltelefonitootmine on jätkuvalt kahjumis. Svenska Dagbladetile antud intervjuus ütles Ericssoni turundusdirektor Jan Ahrenbring, kes ei soostunud kommenteerima kolmanda kvartali tulemust, et lisaks komponentide vähesusele vaevab mobiiltelefonide tootmist odavamate mobiiltelefonimudelite müügi kehv tasuvus. Ta avaldas lootust, et Ericsson suudab mobiiltelefonide tootmise taas kasumisse viia järgmise aasta teises kvartalis.

Ericssoni probleemid on seotud mobiiltelefonide tootmisega. Eelmise kvartali aruandes selgitas firma, et USAs paiknevas komponenditehases toimunud tulekahju tõttu on firmal tekkinud komponentidest puudus, mis on suurendanud tootmiskulusid ja viinud mobiiltelefonide tootmise kahjumisse. Teises kvartalis tõi mobiiltelefonide tootmine Ericssonile kahjumit 4,2 miljardit Eesti krooni. Selle aasta kahjumiks ennustab Ericsson ise 7,3?9,2 miljardit krooni. Rootsi telekomianalüütikud pakuvad kahjumiks 13 miljardit krooni.

Äsjaavaldatud USA investeerimispanga Lehman Brothers muudetud prognoosis pakutakse Ericssoni juhtkonnaga vestlusele viidates mobiiltelefonitootmise kahjumiks kuni 16,5 mld krooni.

Ericssoni prognoosi alandas ka investeerimispank Merrill Lynch, kes langetas selle 11,9 miljardilt 13,7 miljardile. Nii nagu Lehman Brothers, viitab ka Merrill Lynch vestlusele Ericssoni juhtkonnaga.

Ericsson avaldab oma kolmanda kvartali aruande 20. oktoobril. Seda tutvustav pressikonverents peetakse traditsiooni eirates New Yorgis.

Rootsi kõige hinnatum telekommunikatsioonianalüütik Johan Strandberg Deutsche Morgan Grenfellist usub, et Ameerika analüütikud on alandanud Ericssoni mobiiltelefonitootmise prognoosi USA turu kasumihoiatuste mõjul.

?Ameerika investoreid mõjutavad rohkem Inteli ja Apple?i kasumihoiatused, ehkki nende kahe firma seotus mobiiltelefonituruga on väike. Ja Skandinaavias meie niisugust seotust ei näe,? ütles Strandberg.

Seoses kahjumiprognoosi suurendamisega alandab Merrill Lynch Ericssoni aktsia aasta dividendiennustust 3,22 Rootsi kroonilt 2,92 kroonile.

?Ericsson ei valmista õigeid tooteid õigel hetkel. Kuna Ericssoni tugevam külg on olnud kallimad mudelid, siis tekitab meis kahtlusi tema suundumus odavamate mudelite tootmisele,? selgitas Merrill Lynchi analüütik Anita Farrell. ?Oma tugevaimas valdkonnas, telekommunikatsiooniseadmete valmistamisel, on ta jätkuvalt hea.?

Financial Times teatas sel nädalal, et Ericsson on hakanud looma neljanda põlve mobiiltelefoni, mis tagab suure hüppe internetiühenduse kiiruse ja pildi kvaliteedi vallas. Erikssoni tootearendusjuht Håkan Eriksson ütles, et neljandas põlves on ühenduse kiirus praegusest 50 korda suurem ehk umbes 100 megabitti. Kuna mobiiltelefonisüsteemide väljatöötamine võtab tavaliselt 10 aastat, siis on 4. põlve mobiiltelefon on tööks valmis 2011.

Autor: ÄP

Hetkel kuum