5. oktoober 2000 kell 22:00

Jagan seisukohta, et Eesti peaks hakkama uuesti kevadel ja sügisel kella keerama

See on väga tervitatav, et keegi on selle probleemi taas arutusele võtnud, sest praegune olukord on tobe ja mõttetu. ÄP juhtkirjas ?Eesti peab hakkama uuesti kella keerama? on küll ära toodud põhilised argumendid, mille pärast hetkeolukord on pigem kahjulik kui kasulik, kuid ma arvan, et on lihtne leida juurde põhjendusi, miks peaks midagi ette võtma.

Ei ole loomulik, et suvel, kui Eestis on tegelikult ainuke valge aeg, on päev kunstlikult nihutatud nii, et tegelikult langeb 1/4 valget aega sisuliselt öö peale. Ja lähtuda tuleb suvisest ajaasetusest, sest talvel pole ju vahet, kas valge aeg langeb ennelõunale või pärastlõunale ? niikuinii on hommikul ja õhtul pime. Olge nii kena ja tehke selle asja ümber ajakirjanduses rohkem kära, siis jõuab asja tuum võibolla ka otsustajateni ? valge peab olema ikka päeval ja pime öösel! Olen kindel, et leiate pooldajaid.

Ei saa nõustuda A. Tarandi väitega "Minu arvates võiksid töökollektiivid kokku leppida, mis kell neile tööl meeldib käia...". Kellaaeg ongi ju seesama kokkulepe või kuidas seda teisiti mõista ? ma ei saa ju tööle varem minna, kui lapse lasteaeda viin (see peab ka siis lahti olema), ei saa ennem ajalehte osta, kui see pole veel kioskisse jõudnud (või pole kiosk nii vara ka veel lahti), ei saa ennem tööle sõita, sest bussidel on alles öögraafik jne jne. Ei saa ainult üksikute kollektiivide kaupa varem tööd alustada, sest kogu struktuur on omavahel seotud. Ja kokkulepe ongi seesama kellaeg. Pole võimalik nii, et lähed kell 12 polikliinikusse ja seal on silt ?Meie töötame hommikul 03?11?. Nii läheme tagasi kiviaega, kui kella polnud ja iga suguharu elas ainult omas maailmas ? ikka Pärnumaal ühes ajas ja Võrumaal teises ajas ja siis veel igas kollektiivis ise ajas.

Hetkel kuum