Ülo Toomsalu • 5. oktoober 2000 kell 6:23

Tuhat taksojuhti võib Tallinnas töötuks jääda

Transpordiameti hinnangul jäävad umbes pooled Tallinna taksojuhid tööta, kui linnavolikogu kiidab heaks kava, et taksona ei tohi kasutada üle 12 aasta vanust autot, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Laias laastus öeldes umbes pooled Tallinnas sõitvad taksod ei vasta nõuetele, mida uus taksoveo eeskiri sätestab,' lausus Tallinna transpordiameti taksokomisjoni esimees Feliks Undusk. Taksokomisjoni andmeil on Tallinnas üle 1500 loaga taksot ning ligikaudu 2000 taksojuhti.

Unduski sõnul ei kavatse transpordiamet hakata autode vanusepiirangut ülirangelt jälgima, vaid arvestab iga sõidukit eraldi. 'Kui ikka natuke vanem masin on väga heas tehnilises seisukorras, pole meil mõtet talle sõiduloa andmisest keelduda,' ütles ta.

Taksofirmas Tõld 14 aasta vanuse Mercedesega sõitev Jüri Sinijärv lausus, et kui praegu on taksojuhtidel karmide nõuete tõttu niigi hing kinni, siis uue korra jõustumisel muutub taksojuhi amet mõttetuks.

'Sel juhul tuleb osta vähemalt 150 000-200 000 krooni maksev auto, mis toob kaasa autohoolduse kallinemise ning see omakorda kliendile takso sõiduhinna tõusu,' lausus Sinijärv. 'Taksojuhile on aga praegu lisaraha leidmine väga raske, sest siis peaksime me sõitma ööd ja päevad, 20-24 tundi jutti.'

Sinijärve sõnul on auto vanusepiirang juuksekarva lõhkiajamine, sest näiteks Rootsis ja Soomes ei loe auto vanus, vaid tehniline seisukord. 'Linn võiks pigem korraldada taksodele kaks korda aastas tehnoülevaatuse ning see välistab romuautode jätkamise,' ütles ta.

Tallinna transpordiameti juhataja Mati Songissepa sõnul on uude eeskirja lisatud punkt, mille kohaselt peab taksojuht olema võimeline suhtlema eesti keeles. Samas on taksojuhil nüüd keelatud autos suitsetamine isegi siis, kui masin on ootejärjekorras ning klienti peal ei ole.

Tallinna reisisadama ja Balti jaama patenttaksojuhtide käitumise tõttu täiendas linnavalitsus taksoveo eeskirja punktiga, mis keelab tülitada inimesi taksoteenuse pakkumisega.

Hetkel kuum