Tõnis Oja • 8. oktoober 2000 kell 22:00

Dollari kurss tiirleb 18 krooni ümber

Euro kurss jäi reedel närviliselt liikuma ühesendilises kursivahemikus. Ühisraha tugevnemist takistas investorite huvipuudus euro vastu, kuigi tänu Euroopa keskpanga üllatuslikule intressitõstmisele vahe dollariintressitasemega vähenes. USA majandus ei näita väsimise märke. Tööpuudus langes taas aprillis püstitatud 30 aasta madalaimale tasemele, palgad kasvasid aga oodatust vähem.

Dollariralli hoidis ära keskpankade interventsioonioht. Täna on Ühendriikide finantsturud pühade tõttu suletud ning igasugune turu mõjutamine nn õhema turu tingimustes tunduvalt lihtsam.

Euro intressitase on nüüd möödunud novembriga võrreldes kerkinud 2,25 protsendipunkti võrra. Analüütikud usuvad, et Euroopa keskpank jätab repomäära 4,75 protsendile päris pikaks ajaks. Morgan Stanley Dean Witteri analüütikute sõnul on keskpanga president Wim Duisenberg jala gaasipedaalilt küll ära võtnud, aga pidurile pole veel vajutama hakanud. Järgmised veerand protsenti intresse võivada aga eurotsooni majandust ohtlikult aeglustada.

Reede õhtul oli euro kurss 0,8679 dollarit, mis teeb USD kursiks 18,03 krooni.

Hetkel kuum