Ülo Toomsalu • 9. oktoober 2000 kell 6:14

Paide elanikud joovad reostunud allikavett

Joodi allika vesi, kust Paide elanikud endale puhta maitsega vett toovad, ei vasta joogivee nõuetele ja sisaldab baktereid, mis viitavad fekaalsele reostusele, kirjutab Järva Teataja.

Järvamaa tervisekaitsetalituse vaneminspektor Veera Eik ütles, et 29. septembril Joodi allikast võetud proov näitas vee joogikõlbmatust. Sada milliliitrit prooviks võetud vett sisaldas ekspertiisi hinnangul enam kui 30 termotolerantset bakterit.

'Joogivesi ei tohi nimetatud baktereid sisaldada, see viitab fekaalsele reostusele,' selgitas Eik. Tema hinnangul võib saastus lähtuda allika lähedal asuvast suvilakooperatiivist, kus pole heitveetorustikku. Samuti on Joodi allika vees lubatust rohkem nitraate, mis viitab samuti reostusele ja on Eigi väitel eriti ohtlik lastele.

Kuna Paide joogiveel on ebameeldiv lõhn ja maitse, mõistab Eik inimesi, kes käivad allikast puhta maitsega vett toomas. Kuid sellega kaasneb tema hinnangul suur risk. 'Allikavee puhtuses ei saa kunagi kindel olla, allikasse võib mõni koer pissida või pahatahtlik inimene seda reostada,' tõdes ta.

Puhast vett käivad paidelased toomas ka Mündi allikast. Eigi kinnitusel on sealt võetud proovid korras, kuid mingit tagatist siiski anda ei saa.

Paide abilinnapea Kaido Ivask lubas, et kui uue veehaarde ehitus Mündi allika juures lõpeb, tehakse korda ka sinna kulgev tee.

Tema kinnitusel paraneb varsti ka paidelaste kraanivesi, sest detsembris saab valmis uus veehaare. 'Kui suur on muutus, ei oska arvata, vee kvaliteeti võivad halvendada vanad torud,' lisas ta.

Hetkel kuum