Ülo Toomsalu • 11. oktoober 2000 kell 6:18

Tartu jätab romutaksod sõitma

Tartu linnavalitsus ei kavatse Tallinna eeskujul kehtestada taksode vanuse ülempiiri, sest ühistranspordiseadus ei luba seda teha. Tallinn lähtub piirangut seades teede- ja sideministri määrusest, mis on Tartu linnajuhtide hinnangul põhiseadusega vastuolus, kirjutab Tartu Postimees.

Teede- ja sideministri Toivo Jürgensoni 7. juuni määrusega on kohalikule omavalitsusele antud õigus kehtestada nõuded taksona kasutatava sõiduki vanusele, komplektsusele, uste arvule jms.

Tartu linnasekretäri Jüri Mölderi kinnitusel ei saa minister anda kohalikule omavalitsusele volitusi selliseid piiranguid kehtestada, sest need oleksid ettevõtluse avalik-õiguslikud piirangud, mida põhiseaduse järgi saab kehtestada vaid seadusega.

Tänavu oktoobris kehtima hakanud ühistranspordiseadus ei sätesta taksode vanusepiirangut.

Seoses sellega pöördus linnapea Andrus Ansip õiguskantsleri poole, et kontrollida teede- ja sideministri määruse vastavust ühistranspordi- ja põhiseadusele.

'Praegu annab ministri määrus suvalisele ametnikule õiguse suvaline sõiduauto taksosõitmisest kõrvale jätta,' märkis Mölder. 'Tartu linnavalitsus leiab, et taksondus on juba praegu piisavalt reguleeritud ega pea lisaeeskirja kehtestamist vajalikuks. Pealegi kehtib Eestis ka turumajandus. See on kliendi valik, kas ta istub vanasse ja räämas taksosse või mitte.'

Hetkel kuum