Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kraft liigutas külmutatud raha

  Äripäeva käsutuses on koopia Eesti Panga presidendi Vahur Krafti poolt 1998. aasta detsembris allkirjastatud kirjast Venemaa Välismajanduspanga VEBi juhatuse esimehele Aleksei Kostinile, milles palub kanda külmutatud kontolt ligi 100 miljonit krooni Ukreksimbanki Kiievis. Kraft nimetab raha saajana Ukraina ettevõtet Sovinterfrans.
  Krafti kiri viitab, et Eesti Pank on VEBis külmutatud Põhja-Eesti Aktsiapanga korrespondentkonto valdaja või Eesti Pangal on VEBis oma korrespondentkonto, ütles vandeadvokaat Leon Glikman, kelle büroo esindab Saare Kaluri ja Pärnu Kaluri nõudeid.
  Eesti Pank on kuni viimase ajani põigelnud kõrvale vastusest, kas ta on VEBis blokeeritud kontode valdaja. Samuti ei kajastu panga aastaaruandes korrespondentkonto, millel oli kaheksa aastat tagasi üle miljardi krooni ja praegu ligi 341 miljonit krooni väärtuses vahendeid.
  Eesti Pank tegi VEBile ettepaneku kanda 4,6 miljonit Inglise naela tagasi Ukrainasse, sest VEB oli neid Eesti külmutatud kontole kandes rikkunud Vene Ülemnõukogu Presiidiumi määrust, tehes seda pärast külmutamise otsust, selgitas panga pressiesindaja Kaja Kell.
  ?Mingit reaalset raha selle operatsiooni käigus ei liikunud,? ütles Kell. ?Liigutati külmutatud nõudeid. Eesti riik vabanes vajadusest esindada teise riigi kodanike nõudeid, mis olid pealegi kõigi reeglite vastaselt Eesti kontodele kantud.?
  Samal ajal on Äripäeva valduses koopia Ukreksimbanki dokumendist, mis tõendab kõnealuse summa kandmist Eesti Panga korraldusel VEBist Ukreksimbanki kasuks.
  ?Kraft on tegutsenud ühe isiku huvides,? ütles Glikman. ?Minule jääb arusaamatuks, miks astus ta välja ühe välismaise kreeditori eest, jättes aga Eesti ettevõtted ootama.?
  Eesti Pank tõlgendab VEBis külmutatud kontode teema käsitlemist Venemaa kasuks tegutsemisena. ?Praegu tundub, et omaaegse NSV Liidu Välismajanduspangaga mitte kuidagi seotud Eesti maksumaksjat tahetakse panna maksma nii NSV Liidu välisvõla, Eesti ettevõtete poolt omal ajal Välismajanduspangast saadud laenude kui igasuguseid seadusi eirates teiste riikide külmutatud kontodelt Eesti külmutatud VEBi kontodele kantud summade eest,? ütles Kell. ?Ja Eestis leidub neid, kes rumalusest või tahtlusest on valmis sellele kaasa aitama.?
  Juhul kui blokeeritud kontosid VEBis valdab Eesti Pank, siis on ta sealt raha valitud ettevõtetele makstes tõenäoliselt rikkunud võrdse kohtlemise nõuet nende ligi 150 Eesti kreeditori suhtes, kelle nõuded on riigikogu otsusega koondatud riiklikku VEB Fondi ja kellele ei ole tänaseni sentigi makstud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Karl-Eduard Salumäe: kasutatud autode turg on nagu mingi kentaur
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Värbajad annavad nõu: mida teha, kui turul pole sobivat töötajat?
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Tartu Mill sai suurtehingu Eestis ja Lätis tehtud, Leedus läheb asi kohtusse
Balti jahuveskite suurliitumise saaga jõudis uude vahepeatusse: Romet Puhki ja Uuno Lausingu tööstuskontsern ostis ära konkureeriva Baltic Milli tütarfirmad Lätis ja Eestis, Leedus minnakse edasi kohtuasjaga.
Balti jahuveskite suurliitumise saaga jõudis uude vahepeatusse: Romet Puhki ja Uuno Lausingu tööstuskontsern ostis ära konkureeriva Baltic Milli tütarfirmad Lätis ja Eestis, Leedus minnakse edasi kohtuasjaga.

Olulisemad lood

Ettevõtja soovitus: kui on raske, siis koonda kohe, mitte ära jää ootama Koondatute arv aina kerkib
“Oleks väga rõõmus, kui see koondamine oleks lühiajaline ja esimesest märtsist või aprillist on kogu seltskond tööl tagasi,” tõdes kärpiva ettevõtte Peweld juht Raivo Pihelgas. “Aga see ei sõltu enam kahjuks meist."
“Oleks väga rõõmus, kui see koondamine oleks lühiajaline ja esimesest märtsist või aprillist on kogu seltskond tööl tagasi,” tõdes kärpiva ettevõtte Peweld juht Raivo Pihelgas. “Aga see ei sõltu enam kahjuks meist."

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.