Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas hindate rahvusraamatukogu nõukogu otsust?

  Rahvusraamatukogu nõukogu otsus on osa raamatukogudes viimaste aastate jooksul koostatud arengusuundadest, kus püütakse arvestada raamatukogude ette seatud ülesannete ja võimalustega. Küsimus on, kas just see samm peab olema esimene. Või tegelikult: kas nende ülesannete üle on aru peetud kõigiga, keda need puudutavad. Otsus on küllap põhjendatud teadusraamatukogude ülesannetest lähtuvalt, samas tuleb sellise otsuse puhul pakkuda välja ka alternatiivid. Lapsevanemana ootan eelkõige viimaseid ? ka mind huvitab, kus mu 12aastane poeg edaspidi valmistub referaadiks või erialatunniks. Ehk ei pea see paik olema just parlamendi raamatukogu. Aga miks ka mitte? Arutame neid küsimusi nädala pärast koos haridusministeeriumi, raamatukogude esindajatega.
  Ma ei ole siin üksikasjadega kursis, aga esimesel pilgul tundub see otsus üllatavana, mina ei saa seda aktsepteerida. Väljapressimisest, nagu on väidetud, on aga asi minu arvates kaugel ? ega meil raamatukogud rahas just ei suple. Ja kõva press on veel teiselt poolt, et raamatukogude nappe vahendeid veelgi vähendada. Tants akadeemilise raamatukogu ümber käiski põhimõtteliselt samade sihtidega, nii robustselt aga neid asju teha ei saa. Selleks et raamatukogudele rohkem raha jääks, võib mõne sõjalaeva ostmata jätta.
  See on olukorra murelikkusest sündinud meeleheitlik otsus, seda peab arutama veel riigikogu. Otsus on ühe eesmärgi saavutanud: on alanud arutelu. Ma kardan aga, et see on väga ühesuunaline ? peaks küsima ka pr Pakosta käest, mida teeb Tallinn oma laste heaks, sest tegelikult on linna kohustus tegelda lasteraamatukogudega, et lastel oleks koht, kus nad tahavad ja saavad olla.
  Meie otsuse taust on väga karm ? eelarve, mida pole neli aastat suurendatud. Olukorras, kus on kokku lepitud kultuuritöötajate, s.h raamatukogutöötajate palgatõus, teatab kultuuriminister, et see ei käi avalik-õigusliku raamatukogu inimeste kohta ja siin peab nõukogu ise leidma vahendid. Samuti on rahvusraamatukogul ette nähtud parandada oma tingimusi, arendada välja teaduslugemissaale, aga selleks raha ei ole. Ministeerium kavatseb hoopis teatrisaali ehitada, ilma et oleks nõukogult nõusolekut küsinud.
  Nõukogu vaatas, missugused on funktsioonid, mida raamatukogu peab ilmtingimata täitma, ning milline on funktsioonide ja sihtrühmade vahekord. Olukorras, kus Tallinnas on 25 lasteraamatukogu, lisaks kooliraamatukogud, võiks laste teenindamine olla eeskätt linna ülesanne. Kui raha oleks piisavalt, täidaks rahvusraamatukogu rõõmuga sedagi ülesannet. Loodan väga, et lõpuks nii lähebki.
  See polnud ainus kokkuhoiuvõimalus, jutt on ka osa töötajate koondamisest, saalide kasutusest jpm.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Sõõrumaa: oleme alahinnanud ukrainlaste panust meie majandusse
“Meil on praegu riigis juures pea 50 000 võõramaalast, eelkõige ukrainlased. Ja vähemalt miljardi jätavad nad meie turule kohvikutes, klubides, toidupoodides ja igal pool. Ma arvan, et meil on Ukraina põgenikud natuke alahinnatud, mis meile neist siia jääb,” arvas ärimees Urmas Sõõrumaa.
“Meil on praegu riigis juures pea 50 000 võõramaalast, eelkõige ukrainlased. Ja vähemalt miljardi jätavad nad meie turule kohvikutes, klubides, toidupoodides ja igal pool. Ma arvan, et meil on Ukraina põgenikud natuke alahinnatud, mis meile neist siia jääb,” arvas ärimees Urmas Sõõrumaa.
Põim Kama: planeerimine on surnud, elagu tegutsemine
Kriisidega käib kaasas üks suur võit. Need vabastavad meid ebapraktilistest harjumustest, struktuuridest ja keerukusest, kasutustest prognoosidest ja strateegiatest, vaikimisi võetud kohustusest ühises liivakastis „korralikult mängida“ ning laiemalt kõigest, mis enam ei toimi, kirjutab suhtekorraldaja Põim Kama.
Kriisidega käib kaasas üks suur võit. Need vabastavad meid ebapraktilistest harjumustest, struktuuridest ja keerukusest, kasutustest prognoosidest ja strateegiatest, vaikimisi võetud kohustusest ühises liivakastis „korralikult mängida“ ning laiemalt kõigest, mis enam ei toimi, kirjutab suhtekorraldaja Põim Kama.
USA börsi aktsiad langesid viimase 22 kuu madalaimale tasemele
USA aktsiaturud langesid madalaimale tasemele, mida nähti viimati 2020. aasta novembris. S&P 500 langes neljapäevasel kauplemispäeval koguni 2,9%, kuid vähendas turgude sulgemisega kahjumit.
USA aktsiaturud langesid madalaimale tasemele, mida nähti viimati 2020. aasta novembris. S&P 500 langes neljapäevasel kauplemispäeval koguni 2,9%, kuid vähendas turgude sulgemisega kahjumit.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Coop Eesti juht lahkub ametist
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Julgeolek on määrav, küll majandus hakkama saab
Konverents Äriplaan näitas, kuidas majandusmaailm jaguneb tulevikku vaadates laias laastus kahte lehte: on optimistid ja on pessimistid; meie jääme pigem esimesse poolde, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Konverents Äriplaan näitas, kuidas majandusmaailm jaguneb tulevikku vaadates laias laastus kahte lehte: on optimistid ja on pessimistid; meie jääme pigem esimesse poolde, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Viimsi Artiumi arhitekte paelusid enneolematud tingimused
Viimsis uksed avanud kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium pakub oma tipptasemel akustikaga saalides võimsaid muusika- ja teatrielamusi ja ka mitmesuguseid huviringe igas vanuses inimestele, kirjutab Äripäeva Sisustaja.
Viimsis uksed avanud kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium pakub oma tipptasemel akustikaga saalides võimsaid muusika- ja teatrielamusi ja ka mitmesuguseid huviringe igas vanuses inimestele, kirjutab Äripäeva Sisustaja.

Olulisemad lood

Soome sulgeb öösel piiri Vene turistidele
Soome valitsus teatab pärastlõunasel pressikonverentsil uued piiriregulatsioonid, millega Venemaalt saabujate arv võib väheneda poole võrra, kirjutab Helsingin Sanomat.
Soome valitsus teatab pärastlõunasel pressikonverentsil uued piiriregulatsioonid, millega Venemaalt saabujate arv võib väheneda poole võrra, kirjutab Helsingin Sanomat.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.