12. oktoober 2000 kell 22:00

Kuidas hindate rahvusraamatukogu nõukogu otsust?

Rahvusraamatukogu nõukogu otsus on osa raamatukogudes viimaste aastate jooksul koostatud arengusuundadest, kus püütakse arvestada raamatukogude ette seatud ülesannete ja võimalustega. Küsimus on, kas just see samm peab olema esimene. Või tegelikult: kas nende ülesannete üle on aru peetud kõigiga, keda need puudutavad. Otsus on küllap põhjendatud teadusraamatukogude ülesannetest lähtuvalt, samas tuleb sellise otsuse puhul pakkuda välja ka alternatiivid. Lapsevanemana ootan eelkõige viimaseid ? ka mind huvitab, kus mu 12aastane poeg edaspidi valmistub referaadiks või erialatunniks. Ehk ei pea see paik olema just parlamendi raamatukogu. Aga miks ka mitte? Arutame neid küsimusi nädala pärast koos haridusministeeriumi, raamatukogude esindajatega.

Ma ei ole siin üksikasjadega kursis, aga esimesel pilgul tundub see otsus üllatavana, mina ei saa seda aktsepteerida. Väljapressimisest, nagu on väidetud, on aga asi minu arvates kaugel ? ega meil raamatukogud rahas just ei suple. Ja kõva press on veel teiselt poolt, et raamatukogude nappe vahendeid veelgi vähendada. Tants akadeemilise raamatukogu ümber käiski põhimõtteliselt samade sihtidega, nii robustselt aga neid asju teha ei saa. Selleks et raamatukogudele rohkem raha jääks, võib mõne sõjalaeva ostmata jätta.

See on olukorra murelikkusest sündinud meeleheitlik otsus, seda peab arutama veel riigikogu. Otsus on ühe eesmärgi saavutanud: on alanud arutelu. Ma kardan aga, et see on väga ühesuunaline ? peaks küsima ka pr Pakosta käest, mida teeb Tallinn oma laste heaks, sest tegelikult on linna kohustus tegelda lasteraamatukogudega, et lastel oleks koht, kus nad tahavad ja saavad olla.

Meie otsuse taust on väga karm ? eelarve, mida pole neli aastat suurendatud. Olukorras, kus on kokku lepitud kultuuritöötajate, s.h raamatukogutöötajate palgatõus, teatab kultuuriminister, et see ei käi avalik-õigusliku raamatukogu inimeste kohta ja siin peab nõukogu ise leidma vahendid. Samuti on rahvusraamatukogul ette nähtud parandada oma tingimusi, arendada välja teaduslugemissaale, aga selleks raha ei ole. Ministeerium kavatseb hoopis teatrisaali ehitada, ilma et oleks nõukogult nõusolekut küsinud.

Nõukogu vaatas, missugused on funktsioonid, mida raamatukogu peab ilmtingimata täitma, ning milline on funktsioonide ja sihtrühmade vahekord. Olukorras, kus Tallinnas on 25 lasteraamatukogu, lisaks kooliraamatukogud, võiks laste teenindamine olla eeskätt linna ülesanne. Kui raha oleks piisavalt, täidaks rahvusraamatukogu rõõmuga sedagi ülesannet. Loodan väga, et lõpuks nii lähebki.

See polnud ainus kokkuhoiuvõimalus, jutt on ka osa töötajate koondamisest, saalide kasutusest jpm.

Hetkel kuum