12. oktoober 2000 kell 17:05

Nafta ja naftasaaduste hinnad kerkisid järsult

Nafta hind kerkis pärast sõjalise konflikti puhkemist ülijärsult. Brenti segu novembrilepingute hind Rahvusvahelsel naftabörsil Londonis hüppas päevasiseselt 3,51 dollari ehk 11 protsendi võrra 35,30 dollarini barrel, mis on uus 10 aasta kõrgeim hinnatase. Kui seda võrrelda päevasise madalaima hinnaga oli tõus koguni 3,78 dollarit ehk 11,8 protsenti. Hiljem toimus kerge korrektsioon, kuid naftabarreli hinnatase oli ikkagi kolmapäevasest 2 dollari võrra kõrgem ehk 33,80 USDd barrel.

Järsult kerkisid ka naftasaaduste hinnad Rotterdami sadamas. Pliivaba bensiini 95 ja 98 hind oli eile kella seitsme ajal õhtul kerkinud 16 dollari võrra 320 ja 359 USDni tonn, diisli tonnihind oli kolmapäevasega võrreldes kerkinud 20 USD võrra. Masuudi hind kerkis vaid 1 dollari võrra, kuid erinevalt kergetest naftasaadustest on masuut kerkinud juba pikemat aega.

Lähis-Ida kriis süvendab niigi pingelist naftaturgu veelgi. Naftatarnete katkestused võivad vähendada niigi madalaid naftasaaduste laovarusid, mis võib tuua kaasa ettenägematud tagajärjed.

Hetkel kuum