• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Palgatöötajal ja FIE-l on väga selge vahe

  Palgatöötaja ja füüsilisest isikust ettevõtja va-he on selles, et üks on palgatöötaja ja teine ettevõtja (vt Mati Feldmanni ?Mis on FIE ja palgatöötaja vahe??, ÄP, 11.10).
  Palgatöötaja istub oma tööandja kontoris, kes maksab kõik sellega seotud kulud, palgatöötaja istub tööandja ostetud toolil ja töötab tööandja ostetud arvutiga. Helistab töölt ka vahel sõbrale. Tema tööandja kannab kõik need kulud ettevõtte, ükskõik kas OÜ või ASi kuludesse.
  FIEd ei saa seega kuidagi võrrelda palgatöötajaga, tema käitub tööandjana, st maksab kõigi nende asjade eest (ja kannab kuludesse), hoolitseb ka selle eest, et oleks tööd, mida teha. Ei ole mingit põhimõttelist erinevust, kas ta annab tööd vaid iseendale või on tal ka palgalisi. Kui ta töötab oma korteris, peab tal tööruumiks olema eraldatud kindel osa, vaid sellele osale tehtud kulutusi saab ta oma tulust maha võtta. Tema raamatupidamisdokumendiks ei ole lihtsalt Eesti Telefoni arve, vaid selle juures peab olema ka kõnede eristus.
  Mati Feldmann tundub arvavat (ja see on mulle kui FIE-le sügavalt solvav), et FIEd tegelevad vaid maksupettustega, sest ettevõtlusega mitte seotud väljaminekute kuludesse kandmine seda on.
  Kindlasti on juhtumeid, kus mõni FIE on sõbraga söödud lõuna või isikliku autosõidu kandnud ettevõtluskuludesse. Kas Mati Feldmann julgeb mulle kinnitada, et mitte ükski OÜ või ASi omanik või juht pole ühtki erasõiduks kasutatud bensiiniliitrit või tuttavatele pakutud lõunat kandnud firma kuludesse?
  Siiski, OÜ ja ASi omaniku või juhi ning FIE vahel on üks suur erinevus. Nimelt, kui selline pettus välja tuleb, võib-olla aastate pärast, võidakse vähem makstud tulumaksule arvestada nii suur intress, et FIE kaotab kõik, oma korteri, suvila, auto ja säästud, kui tal neid on. OÜ või ASi omanik riskib vaid firma pankrotti minekuga, juht töökoha kaotusega, võib-olla trahviga. Katrin RaudFIE
  Mati Feldmann võrdleb FIEd ja palgatöötajat, paraku käsitleb ta teemat üsna ühekülgselt.
  FIE olukorra idealiseerimine ja võrdlemine palgatöötaja raske olukorraga on minu meelest kohatu. Erinevused on selleks lihtsalt liiga suured. FIEd eristab palgatöötajast just see, et ta on võtnud endale vastutuse oma töö eest. Palgatöötaja, kes ei saa oma tööga hakkama, saab tööandja (nt FIE) käest lahkumiskompensatsiooni ja seejärel kinga. Oma töö- või ettevõttega mitte hakkama saanud FIE pankroti korral vastutab aga FIE kogu oma maise varaga. Vastutuse osas võtab FIE endale ka äriühingutega, neis vastutab omanik oma osamaksu ulatuses.
  Nii et FIEd palgatöötajaga võrrelda on minu meelest sama tobe kui kõrvutada siga ja seatalitajat. Aigar Brett
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
S&P 500 aktsiaindeks tõusis uude ajaloolisse tippu
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Selgusid aasta töösturi nominendid
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.