Ülo Toomsalu • 16. oktoober 2000 kell 6:17

Eesti oli Euroopa mammutite viimane elupaik

Eestist on leitud üks Euroopa nooremaid mammutijäänuseid, mis on kõigest mõnisada aastat vanem kui tänavu sügisel avastatud Sindi Lodja asula, kinnitab hiljuti Rootsis Uppsalas tehtud vanusemäärang, kirjutab Postimees.

Isegi siis, kui Puurmanist leitud mammutihammas osutub täiendaval uurimisel mõnisada aastat vanemaks, on see ikkagi Euroopa üks nooremaid mammutijäänuseid. See tähendab, et Eesti oli Euroopa mammutite viimane elupaik.

Viimase poolteise sajandi jooksul on Eestist leitud ühtekokku 26 mammuti ja ühe karvase ninasarviku jäänused, aga alles hiljaaegu said teadlased tänu Soome kolleegide rahalisele toetusele paljude leidude vanuse täpse süsinikmeetodiga kindlaks määrata.

Kümmekonna leiu uurimisel Uppsalas selgus, et enamik Eesti mammuteid on pärit viimasest suuremast jäävaheajast, mis oli umbkaudu 40 000-50 000 aastat tagasi.

Üks, teistest märksa noorem mammutijäänus on umbes 30 000 aastat vana, kuid kõige noorema loomajäänuse, juba 19. sajandil Puurmani mõisa maadelt leitud mammuti purihammaste vanus on kõigest 11 600 aastat.

Hetkel kuum