Peeter Koppel • 16. oktoober 2000 kell 7:25

Nasdaqil ajaloo suuruselt teine protsentuaalne tõus

Ühendriikide aktsiaturgudel käivitus reedel kauaoodatud tehnoloogiasektori korrektsioon.

Nasdaqi üldindeks kerkis 7,87 protsenti 3316,77 punktile ja seda vaid päev pärast aasta madalaimale tasemele kukkumist. Reedene tõus on ühtlasi Nasdaqi kogu ajaloo suuruselt teine protsentuaalne tõus. Analüütikute hinnangul oli tehnoloogiasektori hinnaralli tingitud mõningate börsiettevõtete (Juniper, Gateway) ootustele vastavatest headest majandustulemustest ning arusaamast, et USA makromajanduslikud näitajad on jätkuvalt tugevad.

Lisaks läks reedel Iisraeli-Palestiina konflikti rahumeelse lahenduse lootuses langusse ka nafta hind, mida on peetud energia kasvava hinna kaudu üheks tõsiseimaks ohuks ettevõtete kasumile. Nafta hinna edasise tõusu tõenäosust piiras ka Saudi-Araabia teada, et riik ei kavatse Iisraeli-Palestiina konfliktist tingituna USA ja teiste lääneriikide suhtes naftaembargot kehtestada. Reedest korrektsiooni võib pidada siiski suhteliselt ettevaatlikuks ning turu edasise suuna peaks otsustama suurte tehnoloogiaettevõtete avaldatavad majandustulemused. Käesoleval nädalal avaldavad oma kolmanda kvartali tulemused muu hulgas Intel, IBM ja Apple.

New Yorgi börsi optimismi pärssis nafta hinna liikumisest tingitud naftakompaniide aktsiate hinnalangus. Dow Jonesi tööstuslik keskmine lõpetas reedel 1,57 protsendiga plussis 10 192,18 punktil.

Hetkel kuum