Inno Tähismaa • 16. oktoober 2000 kell 13:22

Tallinnas saab valmis Taani kuninga aed

Sellel nädalal lõpevad rekonstrueerimistööd Toompea nõlval nn Taani kuninga aias, mis terrassideks jaotatuna on saanud täiesti uue ilme, teatas Raepress.

Samuti on kogu ala saanud uue ja läbimõeldud valgustuslahenduse.

Tallinna linnaaedniku Tiina Tallinna sõnul on uues lahenduses ära kasutatud nii olemasolev kui sobitatud sinna uusi elemente. Tallinn lisas, et uute taimede taustal mõjuvad näiteks vanad puud nüüd nagu skulptuurid.

Terrassidele on pandud ka neid iseloomustavad nimed. Tallinna sõnul on nn Ülemise terrassi uus lahendus inspireeritud keskaegsest aiakunstist, mida iseloomustavad servadest tõstetud paekiviääristusega istumispeenrad.

Kuningaterrassile paigaldati rekonstrueerimistööde käigus Taani lipu kujutisega sillutis. Kuningaterrassiga külgneb Õitsev terrass, kuhu langeb rohkesti päikesevalgust. See omakorda võimaldab istutada alale õitsvaid pinnakattetaimi.

Neitsitorni kohviku esise terrassi vahetus läheduses on amfiteatrit meenutav teatrilava. Treppidest alla liikudes jõuab Legendi terrassile, sinna on tulevikus plaanis paigaldada ümar kivi Taani lipu legendiga.

Valgustus Taani kuninga aias on paigaldatud linnamüüri orvanditesse. 'Korralik valgustus peaks vähendama vandaalitsemist seni suhteliselt hämaras ja vähekäidavas piirkonnas, ' ütles Tallinn.

Rekonstrueerimist toetasid 'Taani 2000. aasta Fond' ja Tallinna linn. Kokku läks rekonstrueerimine maksma 5 miljonit krooni.

Hetkel kuum