Kristina Traks • 17. oktoober 2000 kell 22:00

Arvutiostubuum maal

Kui alguses plaaniti põllumeeste arvutiprojekti raames müüa 1000 arvutit, siis nüüd on prognoos 2200 arvutit, mis Põllumajandus-Kaubanduskoja esimees Alar Oppari sõnul müüakse kindlasti ära.

Eesti aastane arvutiturg on umbes 25 000 arvutit, millest erasektorisse ostetakse 7000.

?Meil oli siin täielik buum,? ütles Jõgevamaa Talunike Liidu juhatuse esimees Kalju Jalakas. ?Alguses oli teada 60 soovijat, kuid lõpuks tuli kokku 173 lepingut ehk kolm korda rohkem, kui arvasime.?

Põlva Talupidajate Liidu ruumides tekitasid arvutisoovijad hiigelpikad järjekorrad ning lepingute väljatrükkimine ummistas printeri. Ühe päeva jooksul vormistati seal 160 arvuti ostu-müügilepingut.

Ida-Viru talupidajate liidu direktor Arvo Aller ütles, et kuigi teiste maakondadega võrreldes tuli neil arvusoovijaid naeruväärselt vähe, oli seegi arv üllatuseks. ?Paljud loobusid, sest ei tahtnud näiteks printerit, soovisid rohkem mälu ning osadel on arvutid ka olemas,? rääkis Aller. Ida-Virumaal ostab uue arvuti 50 talupidajat ja põllumajandusühistut.

?Ostame uue arvuti poja soovitusel,? ütles Jõgevamaa talupidaja Hilje Link. ?Meil on küll seni ka arvuti olnud, aga kavatseme edaspidi talupidamisega seonduvaid toiminguid hakata rohkem arvuti abil tegema, näiteks raamatupidamise tahame viia arvutisse.?

Põllumeeste arvutiprojekti raames saavad üliodavalt arvuti soetada kuni 2200 põllumeest. Põllumeestel on võimalus liisida endale Compaqi arvutikomplekt 13 855 krooni eest, kusjuures liisinguintressid tasub tootjate eest riik. Arvutikomplekti kuuluvad 15tolline monitor, Hewlett-Packardi printer, modem, helikaart kõlaritega. Arvutiga tuleb kaasa ka sissehelistamisteenusega internetiühenduse pakett.

?Esmaspäevase seisuga ehk kuue päevaga oleme müünud soodusliisinguga 775 arvutit ja liisinguta 34 arvutit,? ütles Põllumajandus-Kaubanduskoja esimees Alar Oppar. ?Käime kõik maakonnad läbi ja sõlmime lepingud, kuid ilmselt tuleb maakondades teha veel teinegi ring, sest me lihtsalt ei suuda kõiki soovijaid vastu võtta.?

Oppari sõnul jäi näiteks Pärnus ukse taha 70 arvutihuvilist talumeest, kuna öö tuli peale. ?Sinna peab kindlasti tagasi minema,? lubas Oppar.

?Ei osanud ette kujutada, et arvutimüük maale nii hästi läheb,? ütles arvutiprojektis tarnijana osaleva AS Helmes juhatuse esimees Jaan Pillesaar. ?Me arvestasime esialgu tuhande arvutiga ja need saab ka kohe kätte. Mis üle selle läheb, tuleb tehasest alles tellida ja need tulevad ilmselt järgmise aasta alguses.?

ASi Helmes partner Andres Agasild on varem öelnud, et põllumeestele müüakse arvutikomplekt selle omahinnaga.

Alar Oppari sõnul pole Helmese eesmärk arvutite müügiga praegu kasumit teenida, vaid otsida edasisi lahendusi. ?Ilmselt osaleb Helmes ka põllumeestele oma internetiportaali tegemises või näiteks suurtootjatele arvutivõrgu loomises,? sõnas Oppar.

Hetkel kuum