Erik Samel • 19. oktoober 2000 kell 11:22

Ulatusliku elektrikatkestuse Tartus põhjustas Siemensi seadme rike

14. oktoobri õhtul Lõuna-Eestis olnud ulatusliku elektrikatkestuse põhjuseid uurinud Eesti Energia komisjoni hinnangul põhjustas katkestuse Siemensi seadme defekt, teatas Eesti Energia pressiesindaja. Siemens on oma süüd kinnitanud ning Eesti Energia esitab tõenäoliselt Siemensile kahjunõude.

14. oktoobril toimus Tartu 330 kV alajaama rekonstrueerimistööde käigus L300 fiidri pingestamine. Kell 18.34 rakendus releekaitse, mis lülitas välja Tartu AJ autotrafo ja 330kV latid. Pingetuks jäid Tartu linn ja selle ümbrus, Põlva linn ja selle ümbrus, Rõngu, Elva linn ja selle ümbrus, Mustvee linn ja selle ümbrus, Kuuste, Alatskivi, Puhja, Otepää linn ja selle ümbrus. Lõuna-Eestis lülitus välja 1975 trafopunkti. EE klientidele jäi andmata 14 500 kWh elektrienergiat.

Rikke põhjuseid uurinud komisjon leidis, et liini 300 võimsuslüliti ühe faasi kontaktid olid kontaktide juhtimissüsteemi defekti tõttu suletud asendis, samal ajal näitasid signaalseadmed lüliti väljasolekut. Lattide lahklüliti sisselülitamisel tekkis seetõttu ebasümmeetriline reziim, rakendus autotrafo distantskaitse ja trafo lülitus välja. Lahklülitiga ühefaasilise transiidi lahutamisel tekkinud kaarleek viis 330 kV lattide lühisele ja rakendunud kaitse lülitas lattidelt voolu välja.

Võimsuslüliti tarninud AS Siemens demonteeris lüliti pooluse ja saadab selle tehasesse ekspertiisi. Juhtarvuti toite kadumise selgitab samuti seadme tarnija

Siemens.

Hetkel kuum