Ülo Toomsalu • 27. oktoober 2000 kell 6:38

Estonia metalliproovid täiendavasse ekspertiisi

Saksa ajakiri Der Spiegel tellis lisaekspertiisi Estonia vrakilt Gregg Bemise tuukrite lõigatud metallitükkide uurimiseks, et lõplikult veenduda lõhkeaine jälgede olemasolus vrakil, kirjutab Eesti Päevaleht.

Metallitükkide uurimisega otseselt mitteseotud Rootsi advokaat Henning Witte ütles eile, et kaks esimest Saksamaa laborites tehtud analüüsi kinnitasid, et Estonia vöörirambi küljest võetud metallitükkidel on lõhkeaine plahvatuse jäljed.

Der Spiegeli peatoimetaja Stefan Aust teatas sekretäri vahendusel Eesti Päevalehele, et Aust on nõus Estonia vrakilt toodud metallitükkide analüüsidest rääkima pärast viimase analüüsi lõplikke vastuseid.

Saksa teleajakirjaniku Jutta Rabe usaldusisiku Witte andmetel lasi Der Spiegel viimased analüüsid teha Saksa riiklikus laboratooriumis, et olla tulemustes sajaprotsendiliselt kindel. Täiendavaid analüüse enne andmete avalikustamist nõudis Der Spiegeli peatoimetaja Aust.

'See on väga kallis ja ülipõhjalik analüüs,' lausus Witte. 'Metallitükid viidi laborisse möödunud reedel ning vastused peaksid selguma umbes kahe nädala pärast.'

Witte sõnul tehti Estonia vrakilt toodud metallitükid mitmeteks väiksemateks tükkideks ning osa neist saadeti Gregg Bemise nõudmisel ka Ameerika Ühendriikidesse, kus USA teadlased neid oma laboratooriumides samuti analüüsisid. Nende analüüside tulemuste kohta seni teateid pole.

Hetkel kuum