Ülo Toomsalu • 27. oktoober 2000 kell 6:09

Kallis dollar tõstab eksportijate kasumeid

USA dollari kursi kiire tõus on kasulik kaupa dollarite eest välismaale müüvatele firmadele, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Aasta alguses arvestasime, et dollar maksab umbes 15 krooni,' ütles Estonia Klaverivabriku tegevdirektor Kalev Salupuu.

Estonia Klaverivabrik toodab aastas üle 300 klaveri, millest müüb dollarite eest kuni 80 protsenti. Kallimad klaverid maksavad poes umbes 40 000 dollarit. Aasta alguses oli ühe sellise klaveri väärtus kroonides 600 000 krooni, nüüd juba 754 000 krooni.

'Sellise arvutusega ei saa kasumi kasvu siiski täpselt arvutada, need on poehinnad,' ütles Salupuu. Dollari kallinemine mõjub teiselt poolt ka meie kuludele, näiteks transpordile, selgitas Salupuu.

Võru Juust arvestas aasta alguses samuti 15 krooni maksva dollariga.

'Kursi tõus on meile igal juhul kasulik,' kinnitas Võru Juustu finantsdirektor Aadi Remmik. See ei käi siiski nii, et täna hüppab kurss 19 krooni peale ja siis kohe lõikame sellest kasumit, lisas ta. Kasu tuleb Remmiku sõnul mõneaastases perspektiivis. Võru Juust müüb 60 protsenti oma toodangust dollarite eest, enamasti läheb see Venemaale.

'Siiani ei ole Vene partnerid tahtnud dollarilepinguid eurodesse ümber arvestada,' ütles Remmik. 'Venemaal ei teata sellisest valuutast nagu euro enamasti midagi, pealegi tõstab dollari kursitõus mingil määral ka venelaste ostujõudu,' selgitas ta.

Hetkel kuum