Tõnis Oja • 29. oktoober 2000 kell 22:00

Dollaril viie nädala suurim kukkumine

Pärast terve nädal kestnud rekorditesadu sooritas dollar viie nädala suurima kukkumise euro suhtes pärast seda, kui selgus, et USA majanduskasv kolmandas kvartalis oli prognoositust aeglasem. Maailma suurim majandus kasvas juunist septembrini 2,7 protsenti. Analüütikud olid prognoosinud 3,6protsendilist majanduskasvu.

Euro kurss kerkis pärast uudise avaldamist 0,8438 dollarini, mis teeb USD kursiks 18,5441 krooni. Eesti Pank fikseeris dollari ametlikuks kursiks 18,8208 krooni.

Sellele vaatamata on Euroopa ühisraha nõrgenenud selle aasta jooksul dollari suhtes 17 protsenti. Alates euro kasutuselevõtust on see odavnenud veidi alla kolmandiku.

Euro tuleviku suhtes ollakse eri meelt. Investeerimispanga Merrill Lynch kolme kuu kursisiht on eurole 0,90 dollarit, mis teeb USD kursiks 17,3852 krooni. Seda aga juhul, kui Euroopa Keskpank ei kergita lähiajal baasintressi, mis võiks eurotsooni majanduskasvu aeglustada. Rahvusvaheline valuutafond prognoosib selle aasta majanduskasvuks USA-le 5,2 ja eurotsoonile 3,5, st kahe superregiooni majanduskasvu kiirused lähenevad üksteisele suure hooga.

Hetkel kuum