• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Otepää vineeritehas alustab spoonitootmisega

  Otepää vineeritehases käivitub 13. novembril spoonitootmise liin, ütles ASi FSS Plywood tegevjuht Kaido Kukk. Vineeritootmine algab novembri lõpus või detsembri alguses.

  Praegu käib Otepää endise autoremonditehase tootmishoonesse rajatud vineeritehases tootmisliinide seadiistamine. 'Esimesed viisteist inimest on väljaõppel Soomes,' sõnas Kukk.
  FSS Plywoodi omanikud AS Forestex (60%, AS Sylvester (20%) ja Euroopa üks suuremaid vineeritootjaid Soome firma Schuman Wood OY (20%) investeerivad Otepää vineeritehase esimeses etapis umbes sada miljonit krooni.
  Otepää vineeritehas hakkab aastas tootma 18 500 m3 vineeri ja vineeritooteid ning 2,5 miljonit m2 kooritud ehk treispooni. Soome partner Schuman Wood on võtnud endale viieks aastaks turustamise kohustuse.
  Forestexi nõukogu esimees Tõnis Mäerand on varem Äripäevale öeldnud, et vineeritootmise rentaablus on 20-22 protsenti. Vineeripaku tihumeetri hind on 500-800 krooni. Niiskusekindla vineeri m3 hind Euroopa turul on 480-500 USA dollarit ja ruutmeeter spooni maksab Euroopas 0,4 USA dollarit.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andi Pleskovski: laopindade turul valitsevad uued trendid
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Evergrande jättis ka armuajal võlamaksed tegemata Ettevõte liigub pankroti poole
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande ei maksnud 30päevase armuaja jooksul osasid võlgasid tagasi, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed Reutersile. See võib tähendada, et massiivset ettevõtet ootab peagi pankrot.
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande ei maksnud 30päevase armuaja jooksul osasid võlgasid tagasi, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed Reutersile. See võib tähendada, et massiivset ettevõtet ootab peagi pankrot.
Ehitusettevõtete TOP: hinnatõusud pole enam järsud, vaid igapäevased
Seekordses Äripäeva TOPi saates räägime ehitusettevõtete TOPist. Suuremad ehitusprojektid on üsna pikaajalised ja praeguse hinnatõusulainetuse ajal on väga keeruline tööde maksumust prognoosida. Nii on ehitusturul tekkimas lepingud, kus peatöövõtja marginaal on fikseeritud, kuid ehitusega seotud kulud tasutakse avatud arvete alusel.
Seekordses Äripäeva TOPi saates räägime ehitusettevõtete TOPist. Suuremad ehitusprojektid on üsna pikaajalised ja praeguse hinnatõusulainetuse ajal on väga keeruline tööde maksumust prognoosida. Nii on ehitusturul tekkimas lepingud, kus peatöövõtja marginaal on fikseeritud, kuid ehitusega seotud kulud tasutakse avatud arvete alusel.
Eestis kaks elektritootjat rivist väljas, hind kasvab päeval üle 500 euro Elektri import Venemaalt on tugevalt pärsitud
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.