1. november 2000 kell 22:00

Kas Isamaaliidu ja Keskerakonna koalitsioon oleks Tallinnas mõeldav?

Hetkel seda kindlasti ei sünni. Aga põhimõtteliselt on see vana lugu ja aeg-ajalt üles kerkinud. Vaadetelt ja programmidelt leiaks kohaliku võimu ja Tallinna tasandilt ka sisulises mõttes palju koostöötahke. See oleks ka jõuline ja kõigutamatu koalitsioon. Aga kõik taandub praegu Savisaare isiksuse tasandile. Tema poliitilises arsenalis on võtteid, mis ei ole vastuvõetavad.

Niikaua kuni on Keskerakonna liider Savisaar, sellisest liidust asja ei saa. Olen ka mina erakonnas aeg-ajalt tõstnud küsimuse, et miks ütleb Isamaaliit nii jäigalt ei, aga on asju, mis ei ole aktsepteeritavad. Savisaar on teinud poliitilisi alatusi, ja me ei saa sellest üle ega ümber.

Tallinna elanike huvides oleks kindlasti, et linna juhiks tugevatest jõududest koosnev koalitsioon. Ja sellise annaks tõesti Isamaaliidu ja Keskerakonna liit. Meie oleme valmis kõnelusteks. Leiame, et Eesti poliitikas legaalselt tegutsevad erakonnad on kõik koostööpartnerid, vähemalt väärivad nad läbirääkimisi. Muidugi, hr Mõis on viimastel päevadel tegelenud vahetpidamata n-ö solgiloopimisega, aga eks see tuleb siis ära kannatada. Meie küll ei ütle, et meie ei saa Isamaaliiduga läbi rääkida. Saame küll.

Samas, me oleme koalitsioonilepingu juba alla kirjutanud ja oma praeguseid partnereid umbusaldada ei taha. Aga läbirääkimiste vastu me ei ole.

Sellise liidu puhul kanduvad konfliktid ja isiklikud antipaatiad lihtsalt teise ringi üle. Suurest ringist siseringi. Aga nad ei jää olemata. Ikkagi on küsimus selles, milline partei mis ametikohad täidab. Nii et minu meelest see ei ole lahendus. Ja kui küsida, mis oleks linnale valutum, ma astuks Robert Lepiksoni poole peale ja ütleks, et valutu oleks see, kui omavalitsuse ametnikud saaks avaliku teenistuse ametniku staatuse ja nad depolitiseeritaks.

Küsimus ei ole esindusvõimus, kelle käes on volikogu, vaid eelkõige linna majanduses ja täitevvõimus, nendes kohtades, kus raha liigub. Niikaua kui seda võimuliini ei eraldata nii nagu on kaunis demokraatias kombeks, jäävad mured püsti.

Minu vaatenurgast ei taandu konflikt isikutele. Isikute konflikt ainult võimendab sellist olemuslikku haigust, mis on praegu poliitilises süsteemis. Võib-olla on see teadlik katse pärispõhjust varjutada ja viia see välja isiklikule konfliktile. Muidugi ei taha ma väita, et Mõis ja Savisaar ei ole konfliktsed persoonid, kindlasti on.

Hetkel kuum