Kaido Einama • 1. november 2000 kell 22:00

Mobiilbüroo tervisesõbralikuks

Mobiilse töökohaga käib kaasas liikumine, võib tunduda enamikule. Tegelikult tähendab see sedagi, et kodus istutakse ühe koha peal tunduvalt kauem, kuna seina taga või naaberlauas pole töökaaslasi, kelle juurde minna või liigutada end nendega juttu ajades. Ainuke liigutust nõudev tegevus on külmkapi juurde minek või WCs käimine. Mobiilsusest kodus töötades selle sõna füüsilises mõttes pole juttugi. Mida siis teha?

Kui mobiilne töökoht pole müügimehel, kes suurema osa ajast ühe kliendi juurest teise juurde sõidab, tekib probleem tööasendiga. Sirgelt istumine alati ei aita. Pigem tasub asendit muuta. Selleks on mobiilbüroo jaoks eraldi mööbel, mida saab reguleerida kas või püstiasendis töötamiseks. Kui telefonini tuleb küünitada, nihuta see käeulatusse. Kasuta käetugedega tooli.

Sülearvutiga töötades on põhiprobleem selle ekraani asumine liiga madalal. Mobiilbüroos saab seda ära hoida, kasutades eraldi klaviatuuri ja tõstes sülearvuti kõrgema mööblieseme peale. Parim asend on siis, kui ekraani ülemine serv jääb silmade kõrgusele.

Ka lisaklaviatuuri valikul on ergonoomiaspetsialistid kindlas teinud, et tervisele on kasulikud nn klõbisevad klahvid, mis annavad vajutusest märku. Muidu ?pekstakse? näpuotstega klahve.

Kui pead päevas rohkem kui tunni kasutama arvutit ja telefoni üheaegselt, muretse laua- või mobiiltelefoni peavarustus. Telefoni hoidmine õlaga vastu kõrva surutult võib oodatust kiiremini õlavalusid tekitada. Häälega juhitavad telefonid ja tarkvara on samuti kasulikud, kuna ei häiri töökaaslasi ja on kodus mugav kasutada.

Hetkel kuum