1. november 2000 kell 13:13

Põllumajanduses kütusekulud tõusnud 322 miljoni võrra

TÜ Eesti Teravili nõukogu esimehe Raul Rosenbergi andmeil suurenevad tänavu põllumajanduses tarbitava kütuse kulud võrrelds eelmise aastaga 322 miljoni krooni võrra.

Kütuse hinna tõusu tõttu on näiteks teraviljakasvatuses suurenenud kulud 207 miljoni krooni võrra. Rohusöötade tootmises piimakarjale on kütuse hinna tõus kasvatanud kulusid 92 miljoni krooni võrra.

Tänasel maaelu kriisitoimkonna koosolekul esinenud Rosenberg järeldas, et kütuse kallinemine on suurendanud teraviljatootjate kulusid 690 krooni võrra hektari kohta. 'Arvestades tootmismahuga 600 000 tonni aastas, lisandub igale teraviljatonnile tootmiskuludena 345 krooni,' arvutas Rosenberg. Kui arvestada toorpiima tootmismahuks 650 000 tonni aastas, siis lisandub kütuse kallinemise tõttu igale piimatonnile tootmiskuludena 142 krooni.

Teraviljatootjate ettepanek on suurendada järgmise aasta eelarves põllumajanduse otsetoetusi tänavuse aastaga võrreldes 320 miljoni krooni võrra. 'Teravilja hektaritoetus tuleks tõsta 900 kroonini hektarilt, mis teeb kokku 270 miljonit krooni,' rääkis Rosenberg.

Hetkel kuum