Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Einelaua kiituseks
Tehakse vahet külmal laual, soojal laual ja segalaual, kus võib leida nii kuumi kui ka külmi roogi. Samuti tuleks teha vahet Rootsi laual ja einelaual. Rootsi laud on kasutatav eelkõige diplomaatilises praktikas, kuhu võidakse kutsuda 100?200 inimest. Einelaud sobib rohkem kodusele peole või vastuvõtule.
Einelaua korraldamine kodus võib olla küll kulukas, kuid samas on see tulemusrikas. Sel juhul tuleks võõrustajatel enne põhjalikult läbi kaaluda, kui palju külalisi tuleb, ja hoolitseda igaühe koha eest. Vastasel juhul peab külaline, taldrik käes, püstijalu sööma. See, kellel jätkub küll istekohti, kuid taldriku alla pole pakkuda midagi peale külalise oma põlvede, ei tohiks pakkuda toite, mida tuleb süüa noa ja kahvliga.
See ei tähenda muidugi soojadest toitudest loobumist. Lubatud on kõik, mida võib võtta käega või süüa vahetult käes hoides. Kui aga külaline on sunnitud taldrikut süles hoidma ja peab seal noa ja kahvli abil lihatükki lõikama, joogiklaas kõrval põrandal, ei ole erilist meelelolu loota.
Sama ähmane on olukord siis, kui einelaud on ilma söögiriistade ja taldrikuteta ja kõik on valmistatud nii, et saaks kohe suhu pista. Praktiliselt on väga raske ilma abivahenditeta toime tulla majoneesi või kastmega kaetud hõrgutisega. Sellepärast on arukas anda lauale suutäiesuurusi tükke või palasid, mille küljest hammustamine ei tekitaks mingit ohtu. Siiski peaksid olema väikesed taldrikud ja piisav hulk salvrätikuid.
Just suure hulga külaliste puhul, kui inimeste individuaalset maitset ei tunta, on einelaud ideaalne lahendus. Iga külaline võib perenaist koormamata valida oma maitsele vastava toidu. Ta võib vältida kala ja mereelukaid, võib piirduda lihata salati ja köögiviljaga, võib kolm korda võtta magusat kreemi. Kõike seda tänu sellele, et ei panda välja kindla suurusega toidukoguseid. Hea isuga sööja vajadusi reguleerib see, et alati leidub mõni, kes ei taha midagi ei sellelt ega teiselt vaagnalt.
Kindlaid reegleid einelaua korraldamise kohta ei ole, kuid on paar loogilist põhimõtet. Einelaud seatakse sarnaselt Rootsi lauaga nii, et sellele pääseks ligi ja et kõik oleks käeulatuses ja nähtav. Lauaserval peaks olema piisavalt taldrikuid ja söögiriistu ning salvrätikuid. Kõik see võib paikneda ka eraldi laual. Parema nähtavuse huvides on soovitav eriti suur einelaud paigutada astmestikuna ja nii, et sellele pääseks ligi igast küljest. Sealjuures püüavad külalised liikuda ühes suunas ? einelaud meenutabki ühesuunalise liiklusega teed.
Igal vaagnal ja igas kausis peab olema tõstmisvahend. Võimaluse piires ei tohiks endale tõsta oma söögiriistaga või unustada tõstmisriista vaagnale tagasi panemast. Ka klaasid ja joogid oleks parem eraldi lauale paigutada.