Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Auditeerimine olgu ettevõtjale vabatahtlik

  Kõiki aktsiaseltse ja neid osaühinguid, mille osakapital ületab 400 000 krooni, tuleb praeguse äriseadustiku järgi auditeerida. Varem kehtima hakanud raamatupidamise seaduse järgi kuuluvad auditeerimisele osaühingud, mille käive ületab aastas miljon krooni. Riik tahab nüüd osaühingute korda leevendada, sätestades nende auditeerimise kohustuse alates 250 miljoni kroonisest käibest.
  Äripäev teeb ettepaneku kaotada kõigi ettevõtlusvormide osas erinevate seadustega kehtestatud auditeerimiskohustus.
  Kui igas ettevõttes töötavad raamatupidajad, tihti on ametis veel finantsdirektor, ja teiselt poolt hoiab ettevõttel silma peal maksuamet, siis milleks veel auditeerimine? Audiitor kontrollib, kas ettevõtte raamatupidamine vastab õige ja õiglase põhimõttele, sõnaga, on vastavuses hea raamatupidamistavaga. Seda laadi arvamust tahab kuulda eelkõige suurettevõtte laialdane aktsionäride ring, kellel muidu praktiliselt puudub võimalus ettevõtte rahanduses sotti saada. Teisalt on audiitori positiivse arvamusega hea lõpetada ettevõtte järjekordset aastaraamatut, see on kui haamrilöök koosoleku lõpus.
  Ent väikettevõtja seisukohalt, kes on ühtaegu nii omanik, tegevjuht kui ka raamatupidaja, pole range auditeerimisnõue tarvilik. Kes võiks olla väikefirma auditeerimise (sisuliselt: raamatupidamise suhtekorraldaja) adressaat? See adressaat praktiliselt puudub. Auditeerimine võib küll taltsutada maksuameti huvi konkreetse väikefirma vastu, kuid kindlasti ei välista seda huvi täielikult. Seega peab raamatupidamine, sõltumata auditist, igal juhul korras olema.
  Kui väikefirma soovib oma usaldusväärsust äripartnerite silmis tõsta, tellib ta tulevikus auditi ise põhimõttel: kel janu, sel jalad. Pole ju audit midagi muud kui üks paljudest raha eest ostetavatest finantsteenustest, sestap on riigipoolne administreerimine asjatu.
  Audiitorid väidavad vastu, et auditeerimine peab olema enamikule ettevõtetele kohustuslik, sest see suurendab firma finantsaruannete usaldusväärsust.
  Nimetatud väite vastu räägivad aga Apananski ja Bergmanni näited. Olid ju nendegi firmad kenasti auditeeritud, loe: kahjumid kõrgtasemel suhtekorraldusega seadustatud. Võib-olla ei võimaldagi audiitori tegevus rohkemat ? on ju tema arvamus-lõppjäreldus kaunis napp: märkusteta, märkustega, ei vasta headele tavadele või ei avalda audiitor arvamust. Seda viimast juhul, kui audiitor ei saa enda arvates kätte kõiki vajalikke materjale.
  Kas on ettevõtjal kõike seda vaja ja lisaks muusika tellimise eest maksta? Kui tal sellist kohustust enam ei ole, siis on ettevõtjal ka parem positsioon audiitorifirma hinnakirja üle tingida.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehitajad ootavad tööd, riik … loodetavasti mitte Godot'd
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
TS Laevad kutsub juhatuse liikme tagasi
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tuleval aastal jääb vabasse jagamisse vähem elamislube töötamiseks
Selleks aastaks anti jooksvalt välja üle 600 elamisloa töötamiseks, kuid tuleval aastal on neid poole vähem. Samas üldine tähtajaliste elamislubade arv nii palju ei muutu.
Selleks aastaks anti jooksvalt välja üle 600 elamisloa töötamiseks, kuid tuleval aastal on neid poole vähem. Samas üldine tähtajaliste elamislubade arv nii palju ei muutu.

Olulisemad lood

Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.