Tõnis Oja • 5. november 2000 kell 22:00

Euroopa keskpanga soolointerventsioon

Euroopa keskpank üllatas reedel finantsturge interventsiooniga. Kui 22. septembril tegutsesid juhtivate tööstusriikide keskpangad ühiselt (lisaks Euroopa keskpangale võtsid interventsioonist osa ka Jaapani, USA, Suurbritannia ja Kanada keskpangad), siis seekord tegutses Euroopa keskpank üksi. Soolotsemine oli ka ilmselt peamine põhjus, miks interventsioon andis suhteliselt kesise tulemuse.

Nimelt kerkis euro vahetult pärast Euroopa keskpanga pressiteadet interventsiooni kohta 2,4 protsendi võrra 0,8797 dollarini, mis teeb USD kursiks 17,79 krooni. Tõusu polnud aga kauaks ? vahetult enne USA finantsurgude avamist oli Euroopa ühisraha kukkunud taas 0,8584 dollarini ehk dollari kurss oli tõusnud 18,22 kroonini.

USA tööministeerium teatas, et tööpuudus kahanes oktoobris 3,9 protsendini. Analüütikud olid varem prognoosinud 4,0 protsendilist tööpuudust.

Euroopa keskpank püüdis valida euro tugiostudeks küllaltki soodsa aja. Ühisraha kurss oli just oma viimase aasta pikima tõusu harjal või selle läheduses. Keskpank aga üritas anda eurole lisaimpulsi tõusu jätkamiseks. Ilmselt toimus see siiski veidi vara.

Hetkel kuum