Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ostjal tuleb tasuda maksmata arved

  Ostu-müügilepingut reguleerib ENSV Tsiviilkoodeksi § 242 mis sätestab, et ostu-müügi lepingu järgi kohustub müüja vara üle andma ostja omandusse, ostja aga kohustub vara vastu võtma ja maksma selle eest lepingus kindlaks määratud rahasumma.
  Selline leping loetakse sõlmituks, kui pooled on saavutanud kokkuleppe selle kõikides olulistes punktides, näiteks objekti hinna või objekti seisukorra suhtes. Korteri ostu-müügi leping eeldab notariaalset tõestamist.
  Ekslikult arvatakse, et korteriühistu tohib takistada võõrandatava korteriga tehingu tegemist. Sellist õigust korteriühistul ei ole, sest üldjuhul ei kuulu korterid ühistule ning sellepärast ei ole ühistul ka õigust sekkuda võõrandamisel teise isiku varasse. Põhiseaduseski on kirjas, et igaühe omand on puutumatu ja võrdselt kaitstud. Igaüks võib enda omandit vabalt vallata, kasutada ja käsutada.
  Vastav alus on ära toodud korteriühistuseaduses, mille § 5 sätestab, et korteriühistusse kuuluva korteriomandi võõrandamisel loetakse omandaja korteriühistu liikmeks astumise päevaks omandiõiguse ülemineku päeva. Teisiti öeldes on uus omanik automaatselt korteriühistu liige.
  Suurim probleem lepingu sõlmimisel on müüja võlgnevus korteriühistule. Korteriühistuseaduse § 7 järgi on korteriomandi võõrandamisel või pärimisel selle omandaja kohustatud korteriühistule tasuma korteriomandi võõrandaja või pärandaja poolt tasumata jäänud majandamiskulude ja muude maksete eest. Kommentaariks võib lisada, et ostja on kohustatud tasuma kõik maksed, mis müüjal olid tasumata.
  Siin tekib väga palju küsimusi. Näiteks, miks peab uus - ja heauskne - ostja endise omaniku võlad tasuma? Samuti on korteriühistu juhatus ebameeldiva olukorra ees, sest ta peab ju uuelt omanikult kohe endise omaniku võlgnevusi hakkama välja nõudma.
  Vältimaks arusaamatusi ning korteriühistu juhatusega vastuollu sattumist, soovitan siiski enne tehingu sõlmimist uurida korteriühistu juhatuselt müügiks oleva korteriomandi omaniku kohustuste järele, et mitte tegeleda pärast aeganõudva protsessiga oma raha tagasi saamise eesmärgil. Kui korteril lasub võlg ühistu ees, tuleb nõuda selle maksmist või tehing katki jätta. Peavalu ja närvikulu ei muuda ju keegi olematuks.
  Kui esimene soovitus on millegipärast kasutamata jäetud, on võimalik minna ka teist, ehkki keerukamat teed. Vastavalt ENSV Tsiviilkoodeksi § 246 on müüja lepingu sõlmimisel kohustatud teatama ostjale kolmandate isikute kõikidest õigustest müüdavale asjale. See tähendab, et müüja peab teatama võlgnevusest korteriühistu ees. Kui ta seda teinud ei ole, võib ostja kohtu kaudu nõuda kas lepingu lõpetamist, kahjude hüvitamist või hinna alandamist vastavalt kahju suurusele.
  Igal juhul on selge, et probleemide eos ära hoidmine on kasulik nii müüjale kui ostjale.
  Autor: Urmas Mardi
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Balti aktsiaturul tugev tõusupäev
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Janek Stalmeister: tarneahela finantseerimise digipööre sünnib Eesti fintech-firmas
Oma varasemas tööelus neli aastat Tallinki juhtinud Janek Stalmeister tegutseb nüüd finantstehnoloogia ettevõttes SupplierPlus ning aitab luua lahendusi tarneahelate finantseerimise digipöördeks nii Eestis kui ka lähiriikides.
Oma varasemas tööelus neli aastat Tallinki juhtinud Janek Stalmeister tegutseb nüüd finantstehnoloogia ettevõttes SupplierPlus ning aitab luua lahendusi tarneahelate finantseerimise digipöördeks nii Eestis kui ka lähiriikides.

Olulisemad lood

Lahkus Tarmeko loonud Olev Nigul
Esmaspäeval, 28. novembril, suri Tartu metsakombinaadi ja Tartu mööblikombinaadi, hilisema Tarmeko grupi pikaaegne juht Olev Nigul, teatas Tartu Postimees.
Esmaspäeval, 28. novembril, suri Tartu metsakombinaadi ja Tartu mööblikombinaadi, hilisema Tarmeko grupi pikaaegne juht Olev Nigul, teatas Tartu Postimees.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.