• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Laenuvõtjad hädas kahe miljardi krooni tagastamisega

  Laenuvõtjatel oli poolaasta seisuga probleeme 2,1 miljardi krooni ulatuses laenude tagasimaksmisega. Kahe aastaga on see summa kahekordistunud, samal ajal kui pankade laenuportfellid on kasvanud vaid kolmandiku, kirjutab Eesti Päevaleht.

  'Ega teistmoodi pangandust arendada ja kiiret kasvu saavutada saagi, kui riske võttes. Mis teha, kui see või teine projekt aia taha läheb, see käib asja juurde,' ütles Trigon Capitali analüütik Toomas Reisenbuk. Näeme, kuidas võimalikult riskivabalt tegutsevad välispangad meil paigal tammuvad, lisas ta.
  Suuremad probleemid halbade laenudega ulatuvad tagasi 1998. aasta sügise Vene kriisi, kus idaturule orienteeritud ettevõtetel polnud enam kuhugi oma kaupa müüa. Kuid 90ndate keskpaigaga võrreldes ei hakka pangad enam kohe tagatisi maha müüma, vaid eelistavad turgutada laenuvõtja taas tööle. Nii on Hansapanga käes Ühinenud Meiereidest üle 90 protsendi ja tootmist jätkab panga alluvuses Sõmeru saeveski.
  'Toiduainetetööstus sai kannatada idaturule orienteerituse tõttu 1998. aasta septembris alanud Vene kriisis ja Ühinenud Meiereide probleemide puhul ongi tegemist kriisi tagajärgedega,' ütles Hansapanga krediidi- ja riskidirektor Aivar Rehe. Pank püüab panna piimatööstuse taas tulu teenima ja müüa see aasta pärast maha. Sõmeru saeveski puhul on Rehe sõnul tegemist üksiku ebaõnnestunud projektiga, sest süsteemset riski puidutööstuses pole.
  Reisenbuk ei pidanud tähtajaks tasumata laenude suurenemist alarmeerivalt suureks. Ta pidas rohkem üllatavaks seda, et pangad pole varem mahakirjutatud laenusid loodetud mahus tagasi saanud.
  'Ootasime nagu pangajuhid, et 1999. aastal maha kirjutatud suured summad saadakse tagasi kiiremini ja suuremas osas,' ütles Reisenbuk. Tema sõnul pole ootused täitunud, kuna tagatiste väärtus on langenud ja tihti mähkub laenu tagasisaamine juriidilistesse vaidlustesse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
S&P 500 aktsiaindeks tõusis uude ajaloolisse tippu
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Selgusid aasta töösturi nominendid
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.