Ülo Toomsalu • 7. november 2000 kell 6:11

EPL: Eestis on liiga vähe jõukaid inimesi

Kui maksuametile esitatud tuludeklaratsioonide koondstatistikat uskuda, siis inimene, kes kuus 10 000 krooni palka saab, võib end lugeda Eesti kodanike kõige jõukama kümnendiku hulka, kirjutab Eesti Päevaleht tänases juhtkirjas.

Kas uskuda? 10 000 krooni on küll korralik palk, aga materiaalses mõttes täiesti muretut ja pisut ülevoolavatki elu - nagu jõukama kümnendiku hulka kuulujailt eeldada võiks - selle raha eest elada ei saa.

Ilmselt on paljude ettevõtlikumate eestlaste tegelik sissetulek siiski mõnevõrra suurem, kui keskmise palga ja deklareeritud tulu numbrid näitavad. Seda väidet toetab fakt, et juba aastaid tegutseb väga suur osa Eesti ettevõtteid kahjumiga.

Tõsi, Eesti firmad on alles noored ja peavad palju investeerima. Aga väikeettevõtete puhul on sageli oluline põhjus seegi, et osa firmade ärikuludest varjab tegelikult isiklikku tarbimist.

Ümbrikupalgad ja varimajandus on teine valdkond, mis statistikanäitajad tegelikkusest kehvemaks teeb.

Keskmise palga saajale võib käputäis miljonikrooniste sissetulekutega mehi ju viha teha, aga selleks, et raha ümberjagamise abil oleks lootust vaesedki paugupealt jõukaks teha, on viimaseid kindlasti veel liiga vähe, arvab Eesti Päevaleht.

Hetkel kuum