8. november 2000 kell 22:00

Jahtuv USA majandus vajab ergutavat süsti

Harvardi ülikooli majandusprofessor Jeffrey D. Sachs väitis eilses Äripäevas, et Ameerika optimismifaas on läbi ja pessimism süveneb. Sachsile tekitasid muret nii vabariiklase George W. Bushi ettepanekud ulatuslike maksusoodustuste kui ka demokraadi Al Gore?i ettepanekud riiklike kulutuste suurendamise kohta.

Äripäeva arvates oleks Bush presidendina parem lahendus ? tema lubaduste elluviimine annab uut hoogu USA majandusele.

Majanduses Gore?ist liberaalsem Bush pooldab vähest riigi sekkumist ettevõtlusse ning on lubanud vähendada maksukoormust.

Bushi võit oleks positiivne signaal aktsiaturgudele ? vabamad käed seni valitsuse kontrolli all olnud ettevõtetele, eeskätt farmaatsia-, kütuse- ja tubakafirmadele tõotavad suuremaid kasumeid. Seevastu Gore on lubanud minna suurte farmaatsiafirmade hiigelkasumite kallale. Samuti on Gore seadnud keskkonnakaitselised huvid kõrgemale kütusefirmade tegevuse laiendamise soovidest.

Samas ei astuks Bushi valitsus monopolidele enam nii valusalt kannale. Näiteks Microsoftile on see kindlasti hea, kuid mitte enam nii hea arvutikasutajate, sh meie jaoks ? hinnad dikteerib Microsoft.

Maksukärped eeldavad ülejäägiga eelarvet, USA-l lasub aga kulukas kohustus ? osta tagasi valitsuse pikaajalised võlakirjad. Seetõttu ei pruugi maksukärped tulla kuigi suured, et need suudaksid väga oluliselt majandust mõjutada. Bush tähendaks tugevamat dollarit ja nõrgemat eurot, Gore?i valimine vastupidist ? tema valitsusajal peavad analüütikud euro koordineeritud tugioste tõenäolisemaks kui vabariiklaste valitsuse ajal. Ka võib Bush nimetada oma rahandusministriks tuntud euroskeptiku Lawrence Lindsey.

Tugev dollar soodustab odava Euroopa kauba voolu USAsse, head päevad jätkuksid ka enamikul Eesti eksportööridel.

Gore?i võit oleks Eesti võimudele mõnes mõttes parem ? suhtlemispartnerid jäävad enam-vähem samaks. Bushi võimuletulek tähendaks aga uut valitsust, uute sidemete loomist, tõhusamat lobitööd, mis on üsna aeganõudev. Gore on avatum suhtlemisel välisilmaga, Bush pöörab rohkem tähelepanu siseriiklikele küsimustele. Samal ajal on nii Bush kui Gore NATO laienemise poolt, seega ühed head Eestile.

USA-taolises edukas, pikkade demokraatia- ja turumajandustraditsioonidega riigis ei too võimuvahetus kaasa väga suuri muudatusi ei majandus- ega välispoliitikas. Mõningad uuendused mõjuvad aga ainult tervendavalt. Ergutavat süsti, mille annaks Bushi valitsus, vajab aga Ühendriikide jahtuv majandus praegu eriti. Ning kui läheb hästi USA-l, ei lähe ülejäänud ilmal, sh Eestil samuti halvasti.

Bushi võimalik mõju Eestile sõltub tema meeskonnavalikust

Eestit võib kaudselt mõjutada USA enesekesksus

Dramaatiline võitlus lõpuni

President Bush toetab USA aktsiaturgu

Kas USA presidendi valimiste tulemus mõjutab Eestit?

Hetkel kuum