Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jahtuv USA majandus vajab ergutavat süsti

  Harvardi ülikooli majandusprofessor Jeffrey D. Sachs väitis eilses Äripäevas, et Ameerika optimismifaas on läbi ja pessimism süveneb. Sachsile tekitasid muret nii vabariiklase George W. Bushi ettepanekud ulatuslike maksusoodustuste kui ka demokraadi Al Gore?i ettepanekud riiklike kulutuste suurendamise kohta.
  Äripäeva arvates oleks Bush presidendina parem lahendus ? tema lubaduste elluviimine annab uut hoogu USA majandusele.
  Majanduses Gore?ist liberaalsem Bush pooldab vähest riigi sekkumist ettevõtlusse ning on lubanud vähendada maksukoormust.
  Bushi võit oleks positiivne signaal aktsiaturgudele ? vabamad käed seni valitsuse kontrolli all olnud ettevõtetele, eeskätt farmaatsia-, kütuse- ja tubakafirmadele tõotavad suuremaid kasumeid. Seevastu Gore on lubanud minna suurte farmaatsiafirmade hiigelkasumite kallale. Samuti on Gore seadnud keskkonnakaitselised huvid kõrgemale kütusefirmade tegevuse laiendamise soovidest.
  Samas ei astuks Bushi valitsus monopolidele enam nii valusalt kannale. Näiteks Microsoftile on see kindlasti hea, kuid mitte enam nii hea arvutikasutajate, sh meie jaoks ? hinnad dikteerib Microsoft.
  Maksukärped eeldavad ülejäägiga eelarvet, USA-l lasub aga kulukas kohustus ? osta tagasi valitsuse pikaajalised võlakirjad. Seetõttu ei pruugi maksukärped tulla kuigi suured, et need suudaksid väga oluliselt majandust mõjutada. Bush tähendaks tugevamat dollarit ja nõrgemat eurot, Gore?i valimine vastupidist ? tema valitsusajal peavad analüütikud euro koordineeritud tugioste tõenäolisemaks kui vabariiklaste valitsuse ajal. Ka võib Bush nimetada oma rahandusministriks tuntud euroskeptiku Lawrence Lindsey.
  Tugev dollar soodustab odava Euroopa kauba voolu USAsse, head päevad jätkuksid ka enamikul Eesti eksportööridel.
  Gore?i võit oleks Eesti võimudele mõnes mõttes parem ? suhtlemispartnerid jäävad enam-vähem samaks. Bushi võimuletulek tähendaks aga uut valitsust, uute sidemete loomist, tõhusamat lobitööd, mis on üsna aeganõudev. Gore on avatum suhtlemisel välisilmaga, Bush pöörab rohkem tähelepanu siseriiklikele küsimustele. Samal ajal on nii Bush kui Gore NATO laienemise poolt, seega ühed head Eestile.
  USA-taolises edukas, pikkade demokraatia- ja turumajandustraditsioonidega riigis ei too võimuvahetus kaasa väga suuri muudatusi ei majandus- ega välispoliitikas. Mõningad uuendused mõjuvad aga ainult tervendavalt. Ergutavat süsti, mille annaks Bushi valitsus, vajab aga Ühendriikide jahtuv majandus praegu eriti. Ning kui läheb hästi USA-l, ei lähe ülejäänud ilmal, sh Eestil samuti halvasti.
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peeter Koppel: ees võib oodata inflatsiooni teine laine
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
Investor, kelle juures käivad rahahädas inimesed nõu küsimas
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Olulisemad uudised

Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.