10. november 2000 kell 12:30

Lõhmus: Keskerakonna ettepanek on viimase aja suurim rumalus

Hiljutistest Eesti maksupoliitikat puudutavatest ettepanekutest kuulub väljaviidud kasumite maksustamine suuremate rumaluste hulka, mida viimasel ajal kuulda on olnud, kirjutab Eesti Panga endine asepresident, Poliitika Uuringute Keskuse Praxis juht Peter Lõhmus esmaspäevases Äripäevas ilmuvas kommentaaris.

Täna võttis riigikogu menetlusse Keskerakonna fraktsiooni algatatud tulumaksuseaduse muutmise eelnou, millega soovitakse maksustada Eestist väljapoole investeeritav kasum.

Peter Lõhmuse väitel tuleb Eestis rohkem tähelepanu pöörata maksude laekumise parandamisele.

?Tänases olukorras, kus riik pole suutnud tagada kehtestatud maksude laekumist ning seadusesilm näib jõuetuks jäävat mitme avaliku saladusena tuntud maksupettuse ees, tundub maksupoliitika tähelepanu koondumine maksukoormusele enneaegsena. Julgen väita, et täna kaotab meie majandus maksupettuste ja sealt tuleneva ebaausa konkurentsi tõttu tunduvalt rohkem kui võimalike ?valede? maksumäärade tõttu,? kirjutab Lõhmus.

Eeldades, et maksulaekumiste paranemisel maksukoormus veelgi suureneb, võib väita, et praegused maksumäärad on siinmail pigem kõrged kui madalad, arvab Lõhmus.

Hetkel kuum