• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ilmastikuriskid maanda börsil

  Eestis on ilmastikuriskidega kauplemine tundmatu, kuid USAs on leitud, et 70% kõigist äridest on seotud ilmariskiga. USA Kaubandusministeerium on leidnud, et 22% 9 000 000 000 000 dollari suurusest Ühendriikide rahvuslikust kogutoodangust on tundlik ilma suhtes.
  Tartu Maratoni korraldajad võiksid kaaluda ilmaderivatiivide teel ?lumetaseme? ostu, et vältida rahalist kahju suusailma puudumise tõttu. Eesti Gaas saab olulist kasumit või kahjumit vastavalt talvisele välistemperatuurile. Igas miinuskraadis peitub miljoneid kroone kasumit või kahjumit. Eesti Energiale võimaldab ilmastikuderivatiiv maandada Daugava jõe kõrge veetaseme riski. Madal veeseis sunniks Lätit importima energiat ? näiteks Eestist. Tallinna Lennujaam saaks osta lepingu, et teatud suure tõenäosusega tormiaegadel oleks kaetud kulud seoses lennukite mittesaabumise või -väljumisega, kuna tuul on tugev, ilm sajune. Põllumehed võiksid kindlustada end halva ilma vastu (päikesepaiste, sademetetase). Nõudlust ilmaderivatiivide järele peaks jätkuma ? pakkujat Eestis hetkel pole.
  Ilmaderivatiiv on finantsinstrument, mis määrab ära tingimused, mille puhul üks lepingupool maksab vastaspoolele selgesti määratava ilmatingimuse, nagu temperatuuri, sademete hulga, tuule kiiruse, lumekihi paksuse või päikesepaistetundide alusel ühes või mitmes kokkulepitud kohas kindlaksmääratud ajal või ajavahemikus.
  Ilmariskide maandamine on sarnane turgude riskidega ? eri huvid peavad kas otse või vahendajate kaudu leidma vastaspoole, kellel on vastupidine huvi või nägemus ilma suhtes. Ilmaderivatiivide kasutamine ei aita ilma ennustada, küll aga määrata ära konkreetne kulude/tulude suurus, mida saab kanda toote või teenuse hinda.
  Ilmaderivatiivide turg alustas Ühendriikides 1997. aastal, esimene tehing Euroopas tehti 1998, Aasias jõuti esimese tehinguni 1999. a juunis.
  Ilmaderivatiivide turg kasvab kiiresti, kokku on USAs tehtud ca 2000 suurtehingut ? nende taga lennujaamad, toiduainetootjad, sooja- ja energiamajandusfirmad. Euroopa ?ilmakauplemise? keskus on Suurbritannias. Ilmaderivatiive kaubeldakse turuväliselt, Chicago Kaubabörsil ning Euroopas I-WeX.com nimelisel internetil baseeruval ilmabörsil.
  Analoogset kindlustustoodet Eesti turul täna pole. Ilmastikust tulenevaid riske saab aga katta mitmete kahjukindlustusliikidega. Talupidajal on võimalik kasutada põllukultuuride saagikindlustust. Sellega saab kaitse liigniiskuse, põua, rahe, öökülma, tormi ja tule tekitatavate kahjude eest. Ka kariloomakindlustus on reaalselt pakutav kindlustustoode, mis pakub kaitset tule ja loodusõnnetuste eest.
  Eestlased ei ole eriti agarad kindlustusevõtjad. Loodetakse, et minuga ikka ei juhtu. Tormikindlustust on siiski ?tänu? reaalsetele kahjujuhtudele aktiivsemalt kasutama hakatud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Raadiohommikus: olümpiavõitja, muusik, valimised ja linnaruum
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.