Inno Tähismaa • 15. november 2000 kell 18:19

Keskerakond: valitsus jätkab korporatiivse riigieelarve poliitikat

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon märgib sügava murega, et kahetsusväärse järjekindlusega jätkab valitsus korporatiivset poliitikat, millega tehti algust juba möödunud aastal, kui süüdimatult loobuti 1 miljardi krooni ulatuses ettevõtte tulumaksu kogumisest, eelistades riigi kohustuste täitmisele väheste väljavalitud suurettevõtjate huve, teatas fraktsiooni esindaja.

Peame ohtlikuks tendentsi, et eelarve muutub üha vähem ?läbipaistvaks?, millega kaasneb avaliku kontrolli vähenemine ning suureneb korruptiivsuse oht. Suhtume tõsiselt riigikontrolör Juhan Partsi järjekindlatesse märkustesse, milles juhitakse muu hulgas tähelepanu nn tulemuslikkuse sildi all kontrollimatute eelarvekulude suurenemisele.

Keskerakonna fraktsioon juhib tähelepanu, et 2001.a. riigieelarve ei ole koostatud kooskõlas valitsuse varem välja kuulutatud prioriteetidega. Näiteks ei arvesta see kuidagi tööpuuduse hüppelise kasvuga. Ainuüksi oktoobris on tööpuudus kasvanud ca 11%. Samuti on taas kord naeruvääristatud paljusid kultuuri-, haridus- kui meditsiinitöötajaid, kelle palganõuded on lükatud ebamäärasesse tulevikku.

Keskerakonna fraktsioon peab äärmiselt oluliseks, et 2001.a. riigieelarves leitaks üksmeel nii põllumeeste sihtotstarbeliste toetusprogrammide, pensionide suurendamise, põhikooli õppurite tasuta koolitoidu, kiirabi toetamise ning toimetulekutoetuste suurendamise osas, mis kataks vähemalt inflatsiooni.

Kõigi nende kohta on Keskerakond esitanud ka oma parandusettepanekud, nähes reaalse katteallikana ettevõtete investeeringute maksustamist osas, mis tehakse Eestist väljapoole. Selleks on riigikogu menetlusse esitatud ka vastav eelnõu. Meid teeb murelikuks see, et valitsus vaatab juba teist aastat järjest läbi sõrmede maksupettuste tõkestamisele.

Hetkel kuum