16. november 2000 kell 22:00

Riigikogu täpsustas vabatsoonide tegevust

Tolliseaduse kahe paragrahvi muudatused sätestavad kindlad kriteeriumid vabatsoonide loomisele, et võimaldada valitsusel langetada vabatsoonide loomise otsuseid ühtsetel alustel ja vähendada otsuste subjektiivsust. Ühtlasi täpsustavad muudatused piiranguid majandustegevusele vabatsoonis ja sätestavad vabatsooni lõppemisega seonduva.

Valitsusel on seadusemuudatuse kohaselt õigus vabatsoonide loomisel selle tegutsemise aeg määrata, kuid seaduse tasandil ajalist piiri ei ole.

Seadusemuudatus määratleb ka tegutsemise piirangud vabatsoonis. Kui üldiselt on vabatsoon range järelevalve all olev tollitsoon, kus on lihtsustatud mõned tolliprotseduurid, siis teatud tingimustel on seal lubatud ka kaupade väärtustamine, kuid ainult sisseveetava kauba töötlemine.

Valitsus on seni kritiseerinud eelmise võimukoalitsiooni tegevust vabatsoonide loomisel ja likvideeris juulis seaduseaukudele viidates Võru vabatsooni, mis tõi kaasa Võru maavanema Robert Lepiksoni terava kriitika.

Eestis on nüüd kolm vabatsooni, millest aktiivselt tegutsevad kaks ? Muuga sadamas ja Sillamäel. Valitsus lubas uusi mitte juurde luua.

Autor: BNS

Hetkel kuum