Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Välisäri reeglid

  Kuna äritegevus on muutunud tänapäeval üha rahvusvahelisemaks, põrkuvad äriühingud üha enam kokku rahvusvaheliste juriidiliste küsimustega.
  Näiteks juhul, kui ühe riigi äriühing omandab teise riigi äriühingu aktsiad või ettevõtte, tuleb juristidel selgeks teha mõlema riigi olulised õiguslikud küsimused ühingu-, lepingu-, konkurentsi- ja maksuõiguse valdkonnas. Äriühingute ühinemisel ja omandamisel tuleb arvestada ka EU konkurentsiõigust, eelkõige ühinemise kontrolli osas.
  Ka nn tavaliste ostu-müügilepingute puhul, mille pooled on eri riikidest, tuleb hoolikalt tutvuda rahvusvaheliste aspektidega, eelkõige rahvusvahelise eraõiguse sätetega.
  Enamikus riikides kehtivad lepinguvabaduse põhimõtted, mille alusel pooled võivad valida, millise riigi seadust rakendatakse antud tehingu puhul. Tuleb arvestada, et mitmes riigis kehtivad siseriiklikud piirangud välisriigi seaduste kohaldamisel. Seega võib juhtuda, et kohaldamisele tuleb siiski asukohamaa seadus, kuigi pooled on teisiti kokku leppinud (nt kinnisvaratehingute puhul).
  Samuti oleks vajalik selgitada kauba ostu-müügitehingu puhul, kas kohaldamisele kuulub selle maa seadus, milles pooled kokku leppisid või tuleb lähtuda 1980. aasta ÜRO konventsioonist kaupade rahvusvaheliste ostu-müügi lepingute kohta.
  Keerukam on olukord juhul, kui kohaldatav seadus on jäetud lepingus märkimata. Siis tuleb lähtuda poolteks olevate riikide rahvusvahelise eraõiguse sätetest, mille alusel üldjuhul kuulub kohaldamisele selle maa seadus, millega tehingust tulenev kohustus on kõige lähemalt seotud. Kuid ka siin võib esineda riikide seadustes nüansse.
  Põhimõtteliselt kehtivad ka internetikaubanduses ja IT valdkonnas laiemalt lepinguvabaduse põhimõtted ja reegel, et juhul kui lepingus ei ole sätestatud teisiti, kohaldatakse tehingu täitmise asukohamaa (kus paiknevad ühenduspunktid või teenuse pakkuja) seadust.
  Internetiäris on aga veelgi keerulisem välja selgitada, millises riigis toimub äritegevus, kus on tekkinud kahju ning millise maa seaduste alusel ettevõtja tegutseb.
  Nagu näha, tekib rahvusvahelises äris hulgaliselt küsimusi, mida ettevõtja peaks teadvustama enne tehingu sõlmimist. Ja mitte ainult teadvustama, vaid soovitavalt ka asjatundjatega konsulteerima. Vastasel juhul võib kaasneda hilisem vaidlus, mis enamasti osutub aeganõudvaks ja kulukaks mõlemale poolele.
  Kuid ka vaidluste puhul ei saa mööda rahvusvahelistest küsimustest. Tekib küsimus, millises riigis kohtuvaidlust alustada või pöörduda hoopis vahekohtusse ja kui kalliks protseduur ühel või teisel juhul võib osutuda. Ka siin on oluline juba enne lepingu sõlmimist kokku leppida, kus ja kuidas vaidlused lahendatakse.
  Kui kokkulepe puudub, tuleb aru anda, et välispartneriga kohtus käimine Eesti kohtutes, nii ahvatlev kui see ka ei tundu, ei pruugi Eesti ettevõtjale lõppkokkuvõttes kasu tuua, kuna sellist kohtuotsust tsiviilasjas ei ole veel võimalik välismaal välispartneri suhtes täitmisele pöörata.
  Autor: Kalle Pedak
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Telia tehnoloogiajuht: peame peeglisse vaatama ja soolised stereotüübid murdma
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Nädala raadiohitid: kinnisvara, kiibikriis ja modellinduse pahupool
Nädala kuulatuimad saated võtsid vaatluse alla olukorra kinnisvaraturul, ülemaailmse kiibikriisi, Coop Panga aktsiate pakkumise ning modellinduse pahupoole.
Nädala kuulatuimad saated võtsid vaatluse alla olukorra kinnisvaraturul, ülemaailmse kiibikriisi, Coop Panga aktsiate pakkumise ning modellinduse pahupoole.

Olulisemad lood

Tartu Mill sai suurtehingu Eestis ja Lätis tehtud, Leedus läheb asi kohtusse
Balti jahuveskite suurliitumise saaga jõudis uude vahepeatusse: Romet Puhki ja Uuno Lausingu tööstuskontsern ostis ära konkureeriva Baltic Milli tütarfirmad Lätis ja Eestis, Leedus minnakse edasi kohtuasjaga.
Balti jahuveskite suurliitumise saaga jõudis uude vahepeatusse: Romet Puhki ja Uuno Lausingu tööstuskontsern ostis ära konkureeriva Baltic Milli tütarfirmad Lätis ja Eestis, Leedus minnakse edasi kohtuasjaga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.