Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Planeerimisvead maksavad mugavuse
Kui suurema büroo kööginurk meenutab oma suuruselt ja varustatuselt juba väiksemat kodukööki, siis 10-?15inimeseline kontor ajab läbi palju vähemaga. Enamikul juhtudel ei nõua väike kööginurk täiendavat ventilatsiooni ega ka kraanikaussi.
Kolde Grupi büroos loobusime näiteks ümberplaneerimise käigus valamust, et ruumi paremini kasutada, ja tehtud otsust pole veel kordagi tulnud kahetseda. Värske vesi saadakse tänapäeval valdavalt mõne vett müüva firma poolt renditavast veeautomaadist.
Kööginurgale kohta valides tasub järgida põhimõtet ? suletud külalistele, avatud oma töötajatele.
Hea oleks, kui kööginurk asuks sekretärile, kes on tavaliselt kogu nurga eest hoolitseja, võrdlemisi lähedal, nii et tema tegevus külalistele kohvi pakkudes ei segaks büroo üldist töörütmi.
Juhul kui kööginurka ei õnnestu võõraste pilkude eest varjata, tuleks erilist tähelepanu pöörata kasutatavale tehnikale ja nõudele. Appi tulevad siin Boschi või Siemensi poolt valmistatud kohvikannud, mille disain on tavapärasest pisut omapärasem ning väljapeetum.
Enamasti piisab väikekontori köögis kahest üksteise kohal asetsevast kaheukselisest kapist, mille vahele jääb tööpind. Lisaks neile oleks köögis soovitav omada ka väikest külmkappi, milles on muu hulgas jääkamber jäätiste hoidmiseks.
Praktika näitab, et kontori kohvimasin peab olema kindlasti termosega. Enne kui otsustatakse büroos sooja toidu valmistamise kasuks, vajab ruumi ventilatsioon kriitilise pilguga ülevaatamist.
Tavaline kontoriruumi ventilatsioonisüsteem jääb ilmselgelt nõrgaks, mistõttu aitab praktiliselt vaid avatava akna vahetu lähedus.
Kööginurk ei lõpe siiski ainult boksiga kontorinurgas. Firmat külastavad inimesed saavad üldmulje pigem sellest, kas lauale toodavad kohvitassid või klaasid on ikka ühesugused, millised on suhkru ja kooretops, milline on kandik nende kõigi all ja kas sekretär ka naeratas.
Meie Tallinna kontorisse Veerenni tänaval oli kööginurk ette nähtud juba sisekujundusprojektis. Kööginurk on ühendatud puhkenurgaga, kuhu saab kliendid ja külalised suunata hetkeks diivanile istuma ning kohvi jooma ? juhul kui ei ole võimalik nendega kohe tegeleda.
Meie kööginurga kapp on mahukas, sisaldades külmkappi, kraanikaussi, puljongikeetmise masinat, kohviaparaati ning riiuleid toiduainete, lauanõude hoidmiseks-peitmiseks. Mikrolaineahi on kavas antud nimekirjale õige pea lisada.
Kuna Isoveris täidab kööginurk samaaegselt ka külaliste vastuvõtmise ruumi funktsiooni ning on kogu aeg avatud ja nähtav kogu müügisaalile, siis päris tõsist toiduvalmistamise ning lõõgastumise kohta oma töötajatele ta kahjuks ei paku.
Minu arvates ei ole meie kööginurk lahendatud kõige paremini, kuna töötajatel puudub reaalne võimalus eralduda ning lõunapausi segamatult pidada.
Samas on aga antud lahendus konkreetsete ruumide puhul üks ainuvõimalikke ning võimaldab lõunapausi pidades silma peal hoida kogu müügiruumil ning vajadusel tööle asuda.
Teistele aga soovitan, et kui ruumide planeeringus on vähegi võimalik eraldada köögi jaoks päris eraldi nurk koos mugava istumisvõimalusega, siis võiks see olemas olla küll. Sel juhul saavad töötajad soovi ja vajaduse korral oma lõunapausi segamatult ära pidada ning ennast mugavalt tundes hetkeks aja maha võtta.
Autor: Indrek Allmann