Tõnis Oja • 21. november 2000 kell 22:00

Soros soovitab keskpangal sekkuda

Euro kurss langes eile kolme nädala madalaimale tasemele pärast Saksamaa majandusuuringute instituudi (Ifo) äriusaldusindeks langes viiendat järjestikkust kuud. Investorid interpreteerisid tulemust, kui Euroopa rahaliidu piirkonna majanduskasvu aeglustumist. Analüütikute arvates tuleb kõrgest naftahinnast tingituna ka järgmise kuu indeks sellest madalam.

USA kaubandusdefitsiit kasvas septembris uuele rekordtasemele 360 miljardi tonnini. Euro kurss reageeris lühiajalise tõusuga, kuid mitte kauaks.

Eurode müük väga agressiivne siiski ei olnud, sest kardeti Euroopa keskpanga uut interventsiooni. Homme on Jaapani ja USA finantsturud pühade tõttu suletud, USAs on puhkepäev ka homme. Kuna valuutaturud on vähelikviidsed, annab see Euroopa keskpangale ideaalse võimaluse saavutada väikeste kulutustega suuri kursiliikumisi.

Interventsiooni soovitas Euroopa keskpangal sooritada ka tuntud finantsmagnaat George Soros Chicagos peetud ettekandes. Sorose sõnul on keskpank sunnitud euro kurssi toetama, kuid nad kardavad oma varju.

Eile õhtul oli dollari kurss 18,48 krooni.

Hetkel kuum