22. november 2000 kell 13:53

Vambola Kolbakovi ähvardab vabaduskaotuslik karistus

Tartu maakohtus jätkub homme pärastlõunal kohtuasi Lõuna-Eesti ärimehe Vambola Kolbakovi üle. Kohtulik arutelu on jõudnud viimase sõnani.

Süüdistuse kohaselt nõudis Kolbakov 1994. aasta märtsis ärimees Üllar Meoselt tapmisega ähvardades 40 000 krooni suuruse võla tagasimaksmist.

Kolbakovi süüdistatakse ka kelmuses. Süüdistuse kohaselt tekitas Kolbakov 1993. aastal Lõuna-Eesti Arengupangale (LEA) 594 000 krooni suuruse varalise kahju.

Kolbakov lubas LEA vanemraamatupidajale, et maksab pangast võetud laenu väidetavalt panga ruumides remondi teinud ASi Kentex juhile. Süüdistuskokkuvõtte järgi polnud Kentex remonditöid kunagi teinud, Kentexi juht oli sel ajal tegelikult surnud ning tema allkiri oli kassa väljaminekuorderil võltsitud.

Kriminaalkoodeksi kohaselt saab nii omavoli kui kelmuse eest karistada kuni nelja-aastase vabadusekaotusega.

Kolbakovi kaitsja, vandeadvokaadi Kalev Bachmanni sõnul on mitmed tunnistajad Üllar Meose jutu ähvarduste kohta ümber lükanud. 'Raha nõudmise situatsiooni pealt näinud inimesed on tunnistanud, et mingit tapmisega ähvardamist polnud,' rääkis Bachmann. 'Oli vaid kõrgendatud häältega jutuajamine.'

Kelmuse episoodi kohta väitis Baschmann, et LEA tegelikult kahju saanud ei ole. 'Pankrotihaldur ei ole näiteks esitanud tsiviilhagi,' põhjendas Bachmann. 'LEAs toimusid tehingud, millega pank kokkuvõttes reaalset kahju ei saanud.'

Hetkel kuum