Sulev Oll • 24. november 2000 kell 10:01

Enamik majanduskuritegusid aegub 5 aastaga

Enamus majanduskuritegudena käsitletavaid kuritegusid Eestis on teise astme kuriteod, mille aegumistähtaeg on 5 aastat. Nii tekib olukord, kus lihtsalt ei jõuta asja eeluurimisega valmis, ütles keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude osakonna ülemkomissar Indrek Tibar.

Tibari sõnul võib suuremahuliste ja keerukate majanduskuritegude puhul aegumine kõne alla tulla seetõttu, et kuriteo toimumine avastatakse paar-kolm aastat peale selle toimepanemist ning siis algab pikk ja keerukas eeluurimise protsess.

Eriti muudavad eeluurimise ajaliselt pikaks juhud, kui tuleb välismaalt abi taotleda. 'Keeruka asja uurimisel peetakse välismaal normaalseks, et uurimisele kulub 2-3 aastat,' väitis Tibar.

Kriminaalasjade arvu, mis lõpetatakse aegumise tõttu, ei osanud Tibar öelda. Samas kinnitas ta, et see ei ole väga suur juhul kui kuriteo toimepanud isik on teada. 'Omaette lugu on muidugi siis, kui asi aegub seetõttu, et ei ole

teada kuriteo toimepannud isik,' tunnistas Tibar.

Hetkel kuum