Ervin Soon • 27. november 2000 kell 18:34

Eesti ei tohiks Kranichi arvates reostuslimiite müüa

Keskkonnaminister Heiki Kranich ei pea õigeks reostuslimiitide müümist riikide vahel, sest see ei aita kaasa keskkonna parandamisele ning Eestil võib limiite hiljem omal vaja minna.

Läinud nädalal Hollandis Haagis kliimaläbirääkimistel osalenud keskkonnaminister Heiki Kranich ei pea õigeks näiteks võimalikku CO2 atmosfääri paiskamise limiidi müümist, mis on riikide vahel üks läbirääkimisteemasid.

?Saastelimiitidega kauplemist ei peaks lubama ei riikide ega ettevõtete vahel, samuti ei pea ma seda õigeks riigi siseselt,? ütles Kranich. ?Limiitide müümine või vahetamine loob illusiooni, et saastet vähendatakse, kuid tegelikult kantakse vaid limiidid ühtedest maailma paikadest teistesse üle.?

Kranich põhjendab oma vastuseisu limiitide loovutamisele ka sellega, et Eestil tuleb arvestada tootmistegevuse võimaliku kasvuga, mis suurendab ka reostust. ?Kui Eesti ettevõtetel tuleb hakata limiite tagasi ostma, siis arvatavasti hoopis suurema raha eest, kui saadi limiitide müügist,? ütles ta. Ministri sõnul on võimalik mitme aasta jooksul üle jäänud CO2 limiiti kasutada ka hiljem.

Kui Euroopa Liidus on raskusi süsihappegaasi saaste 8% vähendamisega, siis Eestis on võrreldes 1990. aastaga peamiselt tootmismahtude vähenemise tõttu vähendatud süsihappegaasi õhkupaiskamist 100% ja seega oleks Eestil võimalus limiiti suuremate tööstusheitmetega riikidele üle anda.

Hetkel kuum