Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Divecist alanud pettus sai kohtus kinnituse

  Võru maakohus jättis oma üleeilse otsusega jõusse maksuameti 0,2 miljoni kroonise nõude ASi Puhastusimport vastu, kes üritas mitme riiulifirma kaudu raha kantides kõrvale hiilida käibe- ja tulumaksu tasumisest.
  AS Puhastusimpordini jõudis maksuamet Divecist võetud dokumentide alusel. Firma maksis 1998. aasta detsembris OÜ-le Alfainvest viimase esitatud kahe arve alusel kokku 420 000 krooni, millele lisandus käibemaks. Raha läks justkui Baltimaades ja Venemaal korraldatud turu-uuringute tegemiseks.
  Alfainvest vahendas teenuseid OÜ Novecentolt ASile Puhastusimport. Seega liikus Puhastusimpordi makstud raha tegelikult Novecento arvele.
  Maksuamet veendus, et mingeid turu-uuringuid pole tehtud ning seega pole olnud ka ettevõtlusega seotud kulu. Maksuamet leidis, et Puhastusimport poleks tohtinud Alfainvestile makstud summalt maha arvata käibemaksu ning seetõttu on tehing käsitatav maksupettusena. Kuigi Puhastusimport kaebas maksuameti 226 320kroonise nõude kohtusse, jättis Võru maakohus selle rahuldamata.
  Sarnast maksudest hoidumise skeemi on kasutanud ka mitmed teised firmad. 1998. aasta lõpust 1999. aasta alguseni tegid 15 firmat Alfainvesti ja Novecento kaudu rahaülekandeid Küprosele, sealhulgas ka Hans H. Luige osalusega Ekspress Hotline, Ekspresskataloogid ja Ekspresspuhastus.
  Maksuameti järelevalve osakonna juhataja Enriko Aava sõnul võib Võru maakohtu otsust käsitleda pretsedendina ses mõttes, et kohus aktsepteerib maksuameti lähenemist selgitada välja firmade tegelik majandustegevus. ?Juba Rooma aegadest on ju teada, et paber kannatab kõike,? ütles Aav ning lisas, et maksuamet püüab jälile jõuda sellele, mis tegelikult firmas toimub, ning mitte vaadata ainult seda, mis dokumentidel kirjas.
  Nii ASi Puhastusimport juht Martin Lill kui ka ettevõtet esindanud advokaat Kersti Kägi ei nõustunud kohtuotsust enne kommenteerima, kui on seda näinud.
  ?Maksuameti poolt pole eetiline anda kommentaare kohtuotsusele, mis pole veel jõustunud,? ütles Kersti Kägi. ?Ma kuulsin küll, et kohus meie kaebust ei rahuldanud ning ilmselt kaebame otsuse edasi, aga enne ei tahaks ma midagi kommenteerida, kuni ma pole otsust näinud, sest seal võib olla kohtupoolseid põhimõttelisi möödalaskmisi.?
  Mullu 3.?5. juulini korraldas majanduspolitsei läbiotsimise Diveci peakorteris Tallinnas Jõe tänaval ja viis kaasa 135 kasti dokumentidega ja 4 arvutit.
  Valdavalt on maksuamet võetuse alusel teinud ettekirjutusi käibemaksu ja tulumaksu osas. Enriko Aava sõnul püüavad nad jõuda offshore-firmade puhul nende tegelike omanikeni. Üks võimalus selleks on tuvastada firma arve tegelik käsutaja, kelleks kindlasti pole offshore?i etteotsa pandud tankist.
  Maksupettuste skeemid on läinud järjest keerulisemaks, kuigi samas on tankiste ja riiulifirmasid hakatud vähem kasutama. Aava sõnul viivad niidid kahtlastes tehingutes osalenud riiulifirmadest ka mitme väga tuntud Eesti ärimeheni. ?Oleme selles osas saanud Diveci materjalidest nii mõnegi oma varasema kahtluse suhtes kinnitust,? sõnas Aav. Nimesid ei saa maksuamet aga avalikustada.
  Möödunud aastal müüs Divec Eestis registreeritud firmasid rohkem kui kunagi varem ning 1. jaanuaril avas oma büroo ka Vilniuses.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Telia tehnoloogiajuht: peame peeglisse vaatama ja soolised stereotüübid murdma
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Esmaspäevane raadiohommik: juust, parkett ja turistid
Vestleme esmaspäeva hommikul kolme ettevõtjaga: ühega parketist, teisega juustust ja kolmandaga turistidest.
Vestleme esmaspäeva hommikul kolme ettevõtjaga: ühega parketist, teisega juustust ja kolmandaga turistidest.

Olulisemad lood

Koduostjad hoiavad end languse ootuses tagasi
Novembris püsis kinnisvaraturul vaikelu: Tallinnas müüdi kortereid kolmandiku vähem kui aasta tagasi, ruutmeetri mediaanhind kuuga küll pisut langes, aga eelmisest aastast on ikka pea viiendiku kõrgem.
Novembris püsis kinnisvaraturul vaikelu: Tallinnas müüdi kortereid kolmandiku vähem kui aasta tagasi, ruutmeetri mediaanhind kuuga küll pisut langes, aga eelmisest aastast on ikka pea viiendiku kõrgem.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.