Ülo Toomsalu • 28. november 2000 kell 6:43

Enamikus Tallinna majades maa erastamisel

Enamikus Tallinna suurmajades on korteriomandi seadmine juba algatatud, mistõttu peaaegu kõikidel pealinna korteriomanikel on kindlustatud võimalus erastada hoonealust maad kas osaliselt või täielikult tasuta, kirjutab Postimees.

'Esmane järelepärimine linnaosavalitsustest näitas, et kõigis Tallinna majades on algatatud korteriomandi seadmine,' ütles eile Tallinna linnavaranõunik Indrek Oja. 'Praegu tehakse küll veel järelkontrolli ning päris välistada ei saa, et üksikuid maju siiski on, kus seda veel tehtud pole.'

Peatselt muutuva elamureformi käsitleva seadustiku kohaselt saavad pärast 1. jaanuari avalduse teinud korteriomanikud tasuta erastada ainult maa, mis jääb füüsiliselt elamu alla, ülejäänud osa krundist saaksid nad erastada, ostes selle 1993. aasta maa maksustamishinna alusel.

Nii Oja kui ka linnaplaneerimisameti maa hinna osakonna juhataja Ahto Eesmäe sõnul pole inimestel mõtet hakata seadusemuudatust ja suurenevat rahakulu peljates linnale kibekiirelt avaldusi saatma, sest nende eest võivad korteriomandi seadmise olla algatanud juba kas linnaosavalitsus või majahooldusfirma.

Oja märkis, et korteriomanikud peaksid linnavalitsuse infosaali tulles (Vabaduse väljak 7) või sinna helistades (6 404 141) kahtluse korral üle küsima, kas nende maja osas on korteriomandi seadmine algatatud.

Samuti on muutunud seaduse järgi senisest hõlpsam elanikel endal majaaluse maa erastamist alustada, sest kogu maja puudutava korteriomandi seadmist saab algatada ka hakkaja korteriomanik üksi, tehes vastava avalduse.

Hetkel kuum