• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Liigne toaõhu jahutamine toob nohu

  Tihti ajavad inimesed omavahel segamini või samastavad ventilatsiooni- ja jahutus ehk õhukonditsioneerimisseadmed.
  Ventilatsioon on mõeldud selleks, et ?transportida? ruumidesse puhast õhku. Nagu me teame, eraldub väljahingamisel süsihappegaas ja selle liigne sisaldus ruumi õhus teeb inimesed loiuks.
  Kohe tekib küsimus: miks raisata raha, kui oleme kümneid aastaid hakkama saanud sundõhuvahetuseta. Oluline vahe on selles, kuidas ehitati maju siis ja kuidas tehakse seda praegu. Eestis on tänapäeval saada väga häid isolatsioonimaterjale, millest me ei osanud mõnikümmend aastat tagasi isegi unistada. Olime harjunud selliste akendega, kust tuul ruumi sisse puhus, nii et kardinad liikusid. Seega toimis varasemas ehitusstiilis nn loomulik ventilatsioon.
  Tänapäeval hoonet isoleerima hakates proovime viia küttekulusid võimalikult madalale, kuid seoses sellega ei toimi enam loomulik ventilatsioon. Mingil määral leiame lahendust selles, et avame akna ja kompenseerime sellega puudulikku õhuvahetust, kuid see pole ka iga akna puhul võimalik.
  Suvel küünib välistemperatuur soojemate ilmade puhul 26?29 kraadini. Paljud konditsioneerita ametiruumid ei võimalda sellistes tingimustes töötavatel inimestel ennast hästi tunda.
  Lahendust pakub õhukonditsioneer, mis võimaldab viia ruumi temperatuuri normaalsetesse piiridesse, mis on suvel 21?23 0C. Kuid uksed peaksid jääma suletuks, et vältida liigse sooja õhu sissepääsu ruumidesse.
  Konditsioneerimisseadmete soetamise peale on hilja mõelda alles siis, kui suvi on käes, sest tavaliselt on siis paigaldus ja seadmete müügihinnad kõrgemad kui talvel, mil antud valdkonna firmadel on suhteliselt vähem tööd.
  Konditsioneeri paigaldamisel peab silmas pidama järgmist.
  - Jahutusvõimsus peab olema valitud piisav ? kui võimsust on valitud liiga vähe, siis töötab konditsioneer ülekoormusega ning kompressor kuumeneb üle. Piisava jahutusvõimsuse arvutavad välja spetsialistid.
  - Müratase peaks jääma 45dB piiresse. Üldistades võib öelda, et erinevate tootjate poolt valmistatud konditsioneeride müratase on enam-vähem sama. Ma ei soovitaks osta Hiina päritolu konditsioneere, kuna nende ventilaatorid pole eriti töökindlad.
  - Kindlasti tuleb teostada seadmete korralist hooldust kaks korda aastas ? varakevadel ja suve lõpupoole. See pikendab oluliselt seadmete eluiga.
  Lisaks sellele, et õhukonditsioneer jahutab, on sellega võimalik talve- ja sügishooajal ka ruumi kütta ja hoida kokku kuni neli korda elektrienergiat. Sellist kütteliiki nimetatakse soojuspumbakütteks.
  Soojuspumbad võib jagada põhimõtteliselt kaheks: õhust võetava soojusenergia soojuspumbad ja maapinnast võetava soojusenergia soojuspumbad. Nende vahe seisneb selles, et esimese variandi puhul saame efektiivselt kütta kuni ?5 0Cni ja teise puhul talv läbi, sest maapinna temperatuur püsib teatud sügavusel läbi aasta 0 0C ümber.
  Õhukonditsioneeri kasutamine on kahtlemata hea, sest inimene saab ise valida, millise temperatuuriga ruumis viibida. Samas on konditsioneeride kasutamine ehk enam levinud rikkamates ühiskondades, samuti soojema kliimaga maades. Ma kahtlen, kas meie kliimasse nad nii vajalikud ongi.
  Tervise seisukohast kujutab mõningast ohtu asjaolu, et kui ruume üle jahutada ja seejärel minna lõõskava päikese kätte, võib kergesti nohu saada. Seda on näiteks kaevanud just välismaal käinud inimesed, kus konditsioneere rohkem kasutatakse. Siin aga aitab ehk konditsioneerimisseadmete asjatundlik kasutamine.
  Radikuliidi ja reuma saamise ohtu konditsioneeri kasutamisel aga kindlasti ei ole.
  Autor: Karl Leinus
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.