Ervin Soon • 29. november 2000 kell 12:02

Jõgevamaa haldusettepanek on üks radikaalsemaid

Jõgeva maavalitsus teeb 1. detsembriks ettepaneku ühe variandina jätta alles vaid 3 omavalitsust 13st.

Jõgeva maavanema Margus Oro sõnul võiks haldusreformiga alles jätta vaid Põltsamaa, Jõgeva ja Mustvee omavalitsuse, kuhu ülejäänud liidetakse. Nimetatud üksused on ka juba toiminud ümbritsevate valdade koostööpiirkondadena.

?Pakutud liituvate omavalitsuste territooriumikaardil on siiski veel viirutatud alasid ja küsimärke, mille üle peaks otsustama ministeerium,? lisas Oro.

Alternatiivse variandina pakub Jõgevamaa välja kaheksa omavalitsusüksuse moodustamist. Oro sõnul on üle Eesti tendents, et omavalitsused omavahel liituda ei taha.

Maavanema arvates võiks olla maapiirkondades rohkemgi asjaajamispunkte, kuid need ei tohiks olla ametnikega üle koormatud. ?Kui riik teeb poliitilise otsuse, milline peab olema omavalitsuste hulk, siis saab määratleda ka nende teenustepunktide arvu,? ütles Oro, kelle sõnul sõltub ka maavalitsuse funktsioonide kokkutõmbamine järgi jäetavast omavalitsuste arvust.

Hetkel kuum