Ervin Soon • 29. november 2000 kell 10:13

Lääne-Virus on vallad maavanema haldusettepanekute vastu

Lääne-Viru praegusest 18 omavalitsusest on vaid kolm valmis alla kirjutama maavalitsuse poolt siseministrile esitatavale ettepanekule, mille kohaselt jääb Lääne-Virumaal alles 6 omavalitsust.

Lääne-Viru maavanema Marko Pomerantsi sõnul on maavalitsuse haldusreformi komisjoni ettepanekule avaldanud selget poolehoidu vaid Rakvere linn ning Väike-Maarja ja Kadrina vald. ?Ülejäänud omavalitsused on kas komisjoni otsuse vastu või pole oma seisukohta võtnud,? ütles Pomerants, kelle sõnul õnnestus komisjoni selline otsus teha ilmselt seetõttu, et reformikomisjonis on vaid kaks omavalitsuste esindajat.

Lääne-Viru maavalitsus esitab siseministrile ka alternatiivi, mille kohaselt jääb maakonnas alles 9 omavalitsust, kuid Pomerants peab seda ebaühtluse tõttu halvemaks variandiks.

Lääne-Viru maavanem lisas, et praeguseid vallavalitsusi kui piirkondlikke asjaajamiskeskusi võiks maakonnas alles jääda 18 asemel 15, kuid kuidas ja kes seal töötama hakkab, peaks otsustama ministeerium.

Lääne-Viru maakond võiks ka laieneda: soovi liita osa oma valdadest Lääne-Virumaaga on Pomerantsi sõnul avaldanud Järvamaa Lehtse vallavalitsus ja Harjumaa Kuusalu vallavalitsus. (Viimasel juhul liidetaks rajatava sõjaväepolügooni osa.) Samuti soovivad Lääne-Virusse tulla Ida-Virumaa Avinurme ja Tudulinna vald.

Hetkel kuum