• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  USAs maksa ka vastatud kõne eest

  Enamus USA operaatoreid kasutavad CDMA-tehnoloogiat. New Yorgi piirkonnas näiteks AT&T, Verizon ja Sprint. GSMi kasutab NYs ainult operaatorfirma VoiceStream (varasema nimega OmniPoint).
  Võrrelduna GSMiga saab CDMA-võrgus samas piirkonnas hoida töös korraga rohkem telefone ja ka sagedusi kasutatakse CDMAs säästlikumalt. Kuivõrd nii CDMA kui GSM töötavad USAs 1900megahertsise sageduse peal, siis olulist levierinevust neil ei ole. Metroos ei õnnestu kummagagi rääkida, küll aga vabas õhus. Näiteks New Yorgi ja Bostoni vahelisel teel (vahemaa 300 km) oli Sprint?il üsna ühtlane levi ja ka ülejäänud operaatorid joonistavad uljaid levikaarte.
  Suur erinevus võrreldes GSMiga on see, et CDMA-telefonides ei ole nn SIM-kaarte. Praktikas käib nende operaatoritega sidumine NMT telefonide sarnaselt ? teenindaja kirjutab üles telefoni seerianumbri, helistab operaatorile ja see panebki telefoni käima. Toimingu kordamise eest (näiteks telefoni vahetamise korral) tahetakse 20?30 dollarit (360?540 kr). Sarnaselt GSMile saab ka CDMA-telefone ühe operaatori külge siduda.
  Huvitav on see, et samade näitajatega GSM-telefoni aku kestab tubli kolmandiku kauem kui CDMA-telefonil. Nii on kirjas ametlikes paberites ja see peab paika ka tegelikus elus. Veel, CDMA-võrk hoiab telefonide kella pidevalt õigena. GSM võrk sellist teenust ei paku, nagu ka võimalust telefoninumbreid musta nimekirja panna, mille peale nendelt tulevaid kõnesid lihtsalt ignoreeritakse. Kahjuks ei saa CDMA-telefonilt saata lühisõnumeid, neid saab ainult vastu võtta. Mis puudutab kõne turvalisust, siis CDMA-võrgus harilikult infot ei krüptita, erinevalt GSMile, kus krüptimine on standardiks.
  Asjalikku infot CDMA kohta saab alljärgnevalt korduma kippuvate küsimuste veebilehelt: home.san.rr.com/denbeste/cdmafaq.html
  Autor: Priit Ballot
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peaministril on valida: kas edasi või tagasi
Koroonakriisi praeguse faasi läbimine sõltub juhtide – nende seas ja ennekõik peaministri – meelekindlusest, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Koroonakriisi praeguse faasi läbimine sõltub juhtide – nende seas ja ennekõik peaministri – meelekindlusest, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Facebooki tulemused panid aktsia veidi tõusma
Facebook hoiatas täna, et Apple’i uued privaatsusreeglid mõjutavad nende digiäri praeguses kvartalis negatiivselt. Sotsiaalmeedia hiiu käive jäi kolmandas kvartalis ootustele alla, aga kasum oli prognoositust parem, vahendab Reuters.
Facebook hoiatas täna, et Apple’i uued privaatsusreeglid mõjutavad nende digiäri praeguses kvartalis negatiivselt. Sotsiaalmeedia hiiu käive jäi kolmandas kvartalis ootustele alla, aga kasum oli prognoositust parem, vahendab Reuters.
Urve Palo lahkub Novoloto tegevjuhi kohalt
Endine mitmekordne minister Urve Palo teatas, et lahkub 15. detsembrist kasiinotehnoloogia kontserni Novomatic AG kuuluva OÜ Novoloto tegevjuhi kohalt ning alustab tööd juhtimiskoolitajana,
Endine mitmekordne minister Urve Palo teatas, et lahkub 15. detsembrist kasiinotehnoloogia kontserni Novomatic AG kuuluva OÜ Novoloto tegevjuhi kohalt ning alustab tööd juhtimiskoolitajana,
Kokku varisenud ERIALi niiditõmbaja aitas politseiametnikule maja ehitada Süüdistus kirjeldab raha keerutamist ja omastamist
Kokku kukkunud hoiu-laenuühistu ERIAL niiditõmbajad kuulsid reedel kohtu ees prokuröri kirjeldusi sellest, kuidas nad hoiustajate raha keerutasid ja oma huvides kasutasid, aga ka politseiametniku ära ostsid.
Kokku kukkunud hoiu-laenuühistu ERIAL niiditõmbajad kuulsid reedel kohtu ees prokuröri kirjeldusi sellest, kuidas nad hoiustajate raha keerutasid ja oma huvides kasutasid, aga ka politseiametniku ära ostsid.