• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võitlus Hiina võltstoodetega

  Eksperdid ei usu, et Hiina peatne astumine Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) tooks sellele probleemile kiiret lahendust. Hiina on suur riik ja niisuguste probleemide lahendamine võtab palju aega, arvas Soome Metallitööstusliidu esindaja Veijo Niemi ajalehes Taloussanomat. Kuid muidugi aitab Hiina astumine WTOsse olukorda parandada, sest see eeldab Hiinalt muu hulgas autoriõiguse seaduse parandamist.
  Tooteid Hiinasse eksportivatel firmadel tuleb järjest sagedamini kokku puutuda seal valmistatavate võltsingutega. Toodete ebaseaduslikku võltsimist esineb väga erinevates valdkondades. Sageli tehakse järele toote osi, kuna hiinlastel ei jätku piisavalt teadmisi tipptehnoloogia kopeerimiseks. Näiteks Nokia on leidnud Hiinast oma mobiiltelefonide järeletehtud korpusi, akusid ja kõrvaklappe.
  Soomes ei ole täpset ülevaadet, kui paljude firmade tooteid on Hiinas võltsitud, sest firmad ise ei soovi sellest avalikult rääkida. Firmad kinnitavad nagu ühest suust, et see ei ole põhjustanud neile mainimisväärset majanduslikku kahju. Veijo Niemi aga arvab, et üksikutele firmadele võivad piraattooted õige suurt kahju tekitada.
  Osa võltstoodetest jääb Hiina turule, osa aga eksporditakse mujale. Näiteks Nokia on leidnud oma mobiiltelefonide võltsosi mitmetes Kaug-Ida riikides, USAs ja Euroopas ning ka Soome toll on avastanud korduvalt võltstoodete kaubapartiisid.
  Nokia Mobile Phonesi pressiesindaja ei soostu avaldama andmeid, kui palju on firma piraattoodete tõttu kahju kandnud. Kuid ta rõhutas, et Nokia teeb aktiivselt koostööd Soome ja Hiina ametivõimudega, et piraattootmise jälile jõuda ja seda tõkestada.
  Väga aktiivset võitlust oma toodete võltsimise vastu on alustanud Rootsi Ericsson, kes mullu avastas sadakond piraattoodete valmistajat, neist 20 Hiinas.
  ?Piraattootmine on väga tõsine probleem,? ütles Ericssoni peajurist Hiinas Pål Lunning. ?See ei tähenda ainult kaotatud tulusid, vaid koopiate kehv kvaliteet rikub Ericssoni head nime.? Ta tõi näite naisest, kes Stockholmis ostis Ericssoni mobiiltelefoni valelaadija, mis pani telefoni voolu alla ja naine sattus selle tõttu haiglasse.
  Hiina on väga kiiresti kasvav mobiiltelefoniturg, mis peagi saab maailma suurimaks. Seetõttu pakub see valdkond piraattootjatele suurt huvi. Ericssonil on Hiinas spetsiaalsed konsultandid, kes vähemalt kaks korda kuus teatavad piraattoodangut valmistavatest vabrikutest. Seejärel korraldavad tootjafirmad kas üksi või ühiselt niisugusesse vabrikusse kontrollreidi, kui nad on kindlad, et see aitab ebaseadusliku tootmise sulgeda.
  Ühe sellise juhtiva konsultatsioonibüroo Kroll juht Peter Humphrey ütles, et Hiinas kasvab mobiiltelefonidetailide võltsimine. Ühe vabriku kinnipanek ei aita midagi, sest tegemist võib olla tuhandete pisivabrikutega. Ta väitis, et võltsida võidakse ka firmade kohalikus tootmises igal sammul: valedetaile võidakse paigaldada tootmisliinil, pakkimisosakonnas, laos või poes.
  Humprey sõnul on Hiina piraattootmine väga keeruline probleem ja selle lahendamine nõuab miljoneid dollareid. Tema sõnul saavad reidid piraatvabrikutesse olla edukad ainult juhul, kui neis osaleb keskvalitsuse esindaja, sest kohalikud ametnikud on võltstootjatega tihti ühes mestis. Lisaks on provintsiti seadused väga erinevad.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Raadiohommikus: kui palju kallinevad kinnisvara, kütus ja autod?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Ortodontide palgatase ulatub 9000 euro kanti
Kõige rohkem teenivad Eesti arstidest ortodontia eriala esindajad, kelle kuupalk oli märtsis keskmiselt 9082 eurot.
Kõige rohkem teenivad Eesti arstidest ortodontia eriala esindajad, kelle kuupalk oli märtsis keskmiselt 9082 eurot.