Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võitlus Hiina võltstoodetega

  Eksperdid ei usu, et Hiina peatne astumine Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) tooks sellele probleemile kiiret lahendust. Hiina on suur riik ja niisuguste probleemide lahendamine võtab palju aega, arvas Soome Metallitööstusliidu esindaja Veijo Niemi ajalehes Taloussanomat. Kuid muidugi aitab Hiina astumine WTOsse olukorda parandada, sest see eeldab Hiinalt muu hulgas autoriõiguse seaduse parandamist.
  Tooteid Hiinasse eksportivatel firmadel tuleb järjest sagedamini kokku puutuda seal valmistatavate võltsingutega. Toodete ebaseaduslikku võltsimist esineb väga erinevates valdkondades. Sageli tehakse järele toote osi, kuna hiinlastel ei jätku piisavalt teadmisi tipptehnoloogia kopeerimiseks. Näiteks Nokia on leidnud Hiinast oma mobiiltelefonide järeletehtud korpusi, akusid ja kõrvaklappe.
  Soomes ei ole täpset ülevaadet, kui paljude firmade tooteid on Hiinas võltsitud, sest firmad ise ei soovi sellest avalikult rääkida. Firmad kinnitavad nagu ühest suust, et see ei ole põhjustanud neile mainimisväärset majanduslikku kahju. Veijo Niemi aga arvab, et üksikutele firmadele võivad piraattooted õige suurt kahju tekitada.
  Osa võltstoodetest jääb Hiina turule, osa aga eksporditakse mujale. Näiteks Nokia on leidnud oma mobiiltelefonide võltsosi mitmetes Kaug-Ida riikides, USAs ja Euroopas ning ka Soome toll on avastanud korduvalt võltstoodete kaubapartiisid.
  Nokia Mobile Phonesi pressiesindaja ei soostu avaldama andmeid, kui palju on firma piraattoodete tõttu kahju kandnud. Kuid ta rõhutas, et Nokia teeb aktiivselt koostööd Soome ja Hiina ametivõimudega, et piraattootmise jälile jõuda ja seda tõkestada.
  Väga aktiivset võitlust oma toodete võltsimise vastu on alustanud Rootsi Ericsson, kes mullu avastas sadakond piraattoodete valmistajat, neist 20 Hiinas.
  ?Piraattootmine on väga tõsine probleem,? ütles Ericssoni peajurist Hiinas Pål Lunning. ?See ei tähenda ainult kaotatud tulusid, vaid koopiate kehv kvaliteet rikub Ericssoni head nime.? Ta tõi näite naisest, kes Stockholmis ostis Ericssoni mobiiltelefoni valelaadija, mis pani telefoni voolu alla ja naine sattus selle tõttu haiglasse.
  Hiina on väga kiiresti kasvav mobiiltelefoniturg, mis peagi saab maailma suurimaks. Seetõttu pakub see valdkond piraattootjatele suurt huvi. Ericssonil on Hiinas spetsiaalsed konsultandid, kes vähemalt kaks korda kuus teatavad piraattoodangut valmistavatest vabrikutest. Seejärel korraldavad tootjafirmad kas üksi või ühiselt niisugusesse vabrikusse kontrollreidi, kui nad on kindlad, et see aitab ebaseadusliku tootmise sulgeda.
  Ühe sellise juhtiva konsultatsioonibüroo Kroll juht Peter Humphrey ütles, et Hiinas kasvab mobiiltelefonidetailide võltsimine. Ühe vabriku kinnipanek ei aita midagi, sest tegemist võib olla tuhandete pisivabrikutega. Ta väitis, et võltsida võidakse ka firmade kohalikus tootmises igal sammul: valedetaile võidakse paigaldada tootmisliinil, pakkimisosakonnas, laos või poes.
  Humprey sõnul on Hiina piraattootmine väga keeruline probleem ja selle lahendamine nõuab miljoneid dollareid. Tema sõnul saavad reidid piraatvabrikutesse olla edukad ainult juhul, kui neis osaleb keskvalitsuse esindaja, sest kohalikud ametnikud on võltstootjatega tihti ühes mestis. Lisaks on provintsiti seadused väga erinevad.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Karl-Eduard Salumäe: kasutatud autode turg on nagu mingi kentaur
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
November oli Balti börsidel üldine tõusukuu
Novembris tõusis Balti koondindeks Baltic Benchmark 6,24%; tõusid ka kõik kolm Balti börsi.
Novembris tõusis Balti koondindeks Baltic Benchmark 6,24%; tõusid ka kõik kolm Balti börsi.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.

Olulisemad lood

Trükitööstuse analüüs: pakenditootjad kriisidest puutumata, teised otsivad uusi võimalusi
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.