Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kasutame juba surnud tehnoloogiaid

  WAP, ADSL, ISDN ja muud salapärased lühendid tehnikamaailmast on viimasel ajal kiiresti igasse jututeemasse kerkinud, et siis mõne aja pärast vaikselt kaduda. Kaduda armastavad need tehnoloogiauuendused käibelt tavaliselt siis, kui need just massidesse on jõudmas. Ja sel hetkel, kui laiem kasutajaskond mõtleb, et aeg on osta endale WAP-telefon või panna koju kiire ADSL-ühendus, selgub, et tegemist on eilse tehnoloogiaga, sest juba uus ja veelgi parem asi on väljas.
  Kas siis kasutada seda, mida on, või kihutada iga uuendusega esimeste seas kaasa, et mitte jääda massidega koos eilset tehnoloogiat kasutama?
  WAP-telefonidele ennustati kiiret mõne aastaga turu vallutamist. WAP-teenused tekkisid kiiresti veel enne, kui neile kasutajaid leidus. Sellest hoolimata on WAPi kasutajaid 7000?8000 ja räägitakse juba uutest tehnoloogiatest, mis WAPi kehva tekstilise ja segase graafilise esituse asemel meile juba tuttava interneti veebilehtede pildi kiirest traadita seadmesse ? pihuarvutisse või telefoni toimetavad.
  Mõne aasta eest propageeriti ISDNi ? võrreldes tavalisega mitu korda kiirem andmeside ja samal ajal saab telefoniga ka rääkida! Nüüd on ISDN muutumas tähtsusetuks internetiühenduse kasutamisel, hoopis ahvatlevam tundub võtta endale ADSL, mis tagab veel kiirema ja püsiühendusega andmeside, samal ajal saab endiselt telefoniga rääkida ja kulud pole ka suuremad kui keskmise kasutaja ISDNil, pigem juba väiksemad. Kuid äkki on ka ADSL juba surnud, kui hulgad seda teenusepakkujalt massiliselt tellima hakkavad? Tõenäoliselt ongi, sest esimesed kaabelvõrgu ja kaablimodemi kaudu interneti kasutajad on saamas endale veel võimsamat ühendust otse internetti, samas tulevad koju kätte muudki multimeediateenused, nagu kaabel-TV, raadio, tellitavad videod, digitaaltelevisioon, varsti ka telefon.
  Maailma juhtivad arvutifirmad aga rajavad traadita interneti uurimiskeskusi. IT prohvetid ennustavad juhtmetega andmeside kodudest ja kontoritest kadumist. Kiirused on sama suured kui traatides praegu. Seadmed saavad üksteisest õhu kaudu aru. Kas kaabel ka on mõne aasta pärast minevik? Võimalik. Kuid mida peaks ettevõte tegema iga kuue kuu tagant muutuvas tehnoloogiamaailmas?
  Tehnoloogiliste lahenduste kasutamisel ei saa traditsioonilisusest kinni hoida. Eilse tehnoloogiaga ettevõtted kaovad. Firma võib ju kasutada sissehelistamist ja maksta aina suuremaid kuuarveid, kuid konkurent läheb üle soodsamale, lihtsamale ning paremale tehnoloogiale ning võidab. IDSNi kasutaja kaotab raha rohkem kui ADSLi tellija, viimane maksab aga kaablimodemi kasutajast rohkem ja saab ainult ühesuunalise kiire interneti. Hea tehingu võib lähitulevikus konkursil saada kiirem reageerija ehk see, kellel oli traadita ühendus oma andmebaasidega soodustuste tegemiseks. Paratamatult tuleb uue tehnoloogiaga kaasa minna enne, kui see massidesse jõuab ja juba surnud tehnoloogiaks on saanud. Olles esimene võidab firma rohkem kui uutele lahendustele ülemineku kulutuste pealt kokku hoides.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kirjanen lahkub Graanul Investi juhatusest
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Pistikhübriidid elektriautode ajastul: on neile üldse veel kohta?
Täiselektrilisi mudeleid pakuvad juba praktiliselt kõik tootjad ning elektrisõidukite kasutuselevõttu soositakse nii riiklikul tasemel kui ka pankade ja ettevõtete poolt. Elektrisõidukite üha paratamatuna näiv võidukäik on aga pannud autoostjad küsima, milline on tulevikus pistikhübriidsete sõidukite (PHEV) roll ning kas neile on üldse enam mõne aasta pärast turul ruumi?
Täiselektrilisi mudeleid pakuvad juba praktiliselt kõik tootjad ning elektrisõidukite kasutuselevõttu soositakse nii riiklikul tasemel kui ka pankade ja ettevõtete poolt. Elektrisõidukite üha paratamatuna näiv võidukäik on aga pannud autoostjad küsima, milline on tulevikus pistikhübriidsete sõidukite (PHEV) roll ning kas neile on üldse enam mõne aasta pärast turul ruumi?

Olulisemad lood

Omniva avas tuleviku postkontori
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.