• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kasutame juba surnud tehnoloogiaid

  WAP, ADSL, ISDN ja muud salapärased lühendid tehnikamaailmast on viimasel ajal kiiresti igasse jututeemasse kerkinud, et siis mõne aja pärast vaikselt kaduda. Kaduda armastavad need tehnoloogiauuendused käibelt tavaliselt siis, kui need just massidesse on jõudmas. Ja sel hetkel, kui laiem kasutajaskond mõtleb, et aeg on osta endale WAP-telefon või panna koju kiire ADSL-ühendus, selgub, et tegemist on eilse tehnoloogiaga, sest juba uus ja veelgi parem asi on väljas.
  Kas siis kasutada seda, mida on, või kihutada iga uuendusega esimeste seas kaasa, et mitte jääda massidega koos eilset tehnoloogiat kasutama?
  WAP-telefonidele ennustati kiiret mõne aastaga turu vallutamist. WAP-teenused tekkisid kiiresti veel enne, kui neile kasutajaid leidus. Sellest hoolimata on WAPi kasutajaid 7000?8000 ja räägitakse juba uutest tehnoloogiatest, mis WAPi kehva tekstilise ja segase graafilise esituse asemel meile juba tuttava interneti veebilehtede pildi kiirest traadita seadmesse ? pihuarvutisse või telefoni toimetavad.
  Mõne aasta eest propageeriti ISDNi ? võrreldes tavalisega mitu korda kiirem andmeside ja samal ajal saab telefoniga ka rääkida! Nüüd on ISDN muutumas tähtsusetuks internetiühenduse kasutamisel, hoopis ahvatlevam tundub võtta endale ADSL, mis tagab veel kiirema ja püsiühendusega andmeside, samal ajal saab endiselt telefoniga rääkida ja kulud pole ka suuremad kui keskmise kasutaja ISDNil, pigem juba väiksemad. Kuid äkki on ka ADSL juba surnud, kui hulgad seda teenusepakkujalt massiliselt tellima hakkavad? Tõenäoliselt ongi, sest esimesed kaabelvõrgu ja kaablimodemi kaudu interneti kasutajad on saamas endale veel võimsamat ühendust otse internetti, samas tulevad koju kätte muudki multimeediateenused, nagu kaabel-TV, raadio, tellitavad videod, digitaaltelevisioon, varsti ka telefon.
  Maailma juhtivad arvutifirmad aga rajavad traadita interneti uurimiskeskusi. IT prohvetid ennustavad juhtmetega andmeside kodudest ja kontoritest kadumist. Kiirused on sama suured kui traatides praegu. Seadmed saavad üksteisest õhu kaudu aru. Kas kaabel ka on mõne aasta pärast minevik? Võimalik. Kuid mida peaks ettevõte tegema iga kuue kuu tagant muutuvas tehnoloogiamaailmas?
  Tehnoloogiliste lahenduste kasutamisel ei saa traditsioonilisusest kinni hoida. Eilse tehnoloogiaga ettevõtted kaovad. Firma võib ju kasutada sissehelistamist ja maksta aina suuremaid kuuarveid, kuid konkurent läheb üle soodsamale, lihtsamale ning paremale tehnoloogiale ning võidab. IDSNi kasutaja kaotab raha rohkem kui ADSLi tellija, viimane maksab aga kaablimodemi kasutajast rohkem ja saab ainult ühesuunalise kiire interneti. Hea tehingu võib lähitulevikus konkursil saada kiirem reageerija ehk see, kellel oli traadita ühendus oma andmebaasidega soodustuste tegemiseks. Paratamatult tuleb uue tehnoloogiaga kaasa minna enne, kui see massidesse jõuab ja juba surnud tehnoloogiaks on saanud. Olles esimene võidab firma rohkem kui uutele lahendustele ülemineku kulutuste pealt kokku hoides.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Balti jahuveskite suurost jõudis kolme konkurentsiametisse
Tehing, millega jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli, jõudis kolme riigi konkurentsiametite kätte.
Tehing, millega jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli, jõudis kolme riigi konkurentsiametite kätte.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.